"Ердоган каза, че през България ще минава всичко, без емигранти", съобщи Борисов, откривайки газов "лупинг"

Сн. БГНЕС

Двадесет километрова газова отсечка между Лозенец и Недялско, която позволява транзитният поток по Трансбалканския газопровод да върви вече не само от България към Турция, но и в обратна посока и ще може да транспортира руски газ по "Турски поток" за планирания от правителството хъб край Варна, откриха в петък премиерът Бойко Борисов и министрите на енергетиката на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез. Т.нар. лупинг е изграден от "Главболгарстрой" срещу повече от 46 млн. лв., а инвеститор е държавният газов оператор "Булгартрансгаз".

"Преди няколко години при посещението на Путин в Анкара (декември 2014 г., когато бе обявен краят на проекта за газопровода "Южен поток" и замяната му с "Турски поток" – б.а.), казаха, че България ще загуби всичко. Но ние останахме приятели с Турция, дори в тези трудни времена, и с тиха модерна дипломация накрая Ердоган каза, че през България ще минава всичко без емигранти. После с Путин начертахме картите, но през това време ние си работихме – първо построихме компресорните станции от тук до Петрич и Странджа, сега пускаме реверсивната тръба и можем да получаваме газ от Турция, Азербайджан, Русия и целия Южен газов коридор", заяви Борисов преди прерязването на лентата на съоръжението и въвеждането му в експлоатация.

"Докато другите колеги се чудят къде какво щяло до мине, ние си работим и още днес можем да бутаме газа до Солун и Белград", посочи премиерът. По думите му остава само да се изгради 11-километрова отсечка преди сегашния лупинг, за да се завършат дейностите за "Турски поток". Но "все пак да се подпишат нещата", добави Борисов.

Става въпрос за участък към турската граница, където евентуално да се направи нова входна точка за газопровода "Турски поток". За изграждането му "Булгартрансгаз" е обявил обществена поръчка за 50 млн. лв. и е избран изпълнител, но решението се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

При посещението си през май в Москва Борисов успя да получи обещание от страна на руския президент Владимир Путин, че втората тръба на "Турски поток" с капацитет от 15.7 млрд. куб. м годишно ще стига до българската граница и част от тези количества ще постъпват в разработвания от "Булгартрансгаз" проект за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" край Варна. Тогава те се разбраха българският газов оператор и "Газпром" да намерят точната формула за реализацията на тези намерения.

Сега Борисов каза, че точната формула за довеждане на "Турски поток" на наша територия и доставките за газовия хъб все още не е намерена. "Водят се преговорите какъв процент от доставките да са за хъба и колко за транзит", обясни Борисов.

В Москва той беше казал, че страната ни ще настоява половината капацитет на втората тръба на "Турски поток" да е за хъба, а останалото количество да се транзитира за Сърбия и Македония.

Освен че прави газовият поток двупосочен, откритият в петък лупинг увеличава и капацитета на доставките за и евентуално от Турция с 1.7 млрд. куб. м годишно до 15.7 млрд. куб. м, колкото е мощността на втората тръба на "Турски поток". В момента транзитът ни към Турция по Трансбалканския газопровод е 13 милиарда кубични метра годишно при договорени с Русия 14 милиарда.

"С въвеждането му в експлоатация постигаме пълна междусистемна свързаност с Турция", посочи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. По думите му така пада и последната пречка пред пълната реверсивна връзка, а газовият оператор ще продължава да работи за разширяването и модернизирането на мрежата си в изпълнение на плановете за хъба, за който обаче още няма взето окончателно решение и предстои да излезе анализ за рентабилността му, цената, източниците за доставка и начините за финансиране.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез акцентира върху това, че в момент, в който в Анкара Ердоган представя правителствената програма за първите си сто дни, той е изпратен да участва в церемонията край Лозенец.

"Тази отсечка отваря възможности за нови инвестиции и други проекти", посочи Дьонмез, без обаче да назове конкретно "Турски поток". Той отбеляза, че "Турция ще продължи да работи за реализацията на общи поекти с Европа, което се доказва и с Трансанадолския газопровод и "Турски поток". Министърът каза още, че страната му напредва към състояние, в което да задоволява не само собствените си енергийни нужди, но и тези на региона.

Дьонмез акцентира върху доброто сътрудничество и в електроенергийния сектор и необходимостта от увеличаване на преносните капацитети между двете страни. Борисов също се спря на сътрудничеството при електропреносната мрежа и посочи: "Ако намерим подходящ инвеститор за АЕЦ "Белене"..., защото Турция се нуждае от електроенергия и където минават газопроводи и има ядрени мощности, няма бомби и има мир".

"И "Белене", и техните централи (бъдещите турски АЕЦ – б.а) няма да стигнат за региона. По начина, по който се развиваме икономически, трябва да се готвим за момента, в който ще затворим АЕЦ "Козлодуй"", каза Борисов. Той допълни, че с Турция сме едновременно конкуренти и партньори на енергийния пазар.

Теменужка Петкова отбеляза, че вярва, че България и Турция имат огромни възможности за енергийно сътрудничество в областта на природния гази и електроенергията.

След откриването на лупинга двамата министри трябва да проведат разговори именно в тази посока.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?