Ердоган нападна Меркел, че използвала нацистки методи

Ердоган нападна Меркел, че използвала нацистки методи

Турският президент Реджеп Ердоган стартира язвителна лична атака срещу германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я в прилагането на нацистки мерки за засилване на напрежението между Анкара и Берлин.

"В момента ти използваш нацистки мерки", обърна се той към нея в телевизионно изявление, цитиран от Франс прес.

"Когато ние ги наричаме нацисти, те се обиждат и се обединяват заедно в солидарност“, посочи Ердоган. По думите му кризата в отношенията с Европа през последните дни "показа, че една нова страница е била отворена в продължаващата борба срещу нашата страна“.

Напрежението между Запада и Турция възникна след отмяната на митинги в няколко европейски града, целящи да агитират турските общности за положителен глас на общественото допитване на 16 април за разширяване на правомощията на президента.

Поводът за поредното избухване на Ердоган обаче е митинг на забранената Кюрдска работническа партия ПКК във Франкфурт вчера. На него протестираха около 9 хиляди кюрди срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Междувременно изказвания на Ердоган по случая с арестувания в Турция германски журналист Дениз Юджел предполагат, че спорът между Берлин и Анкара да се задълбочи, предаде БНР.

Турският президент нарече арестувания кореспондент на в-к "Ди Велт" терорист и шпионин, и заяви: "Слава Богу, че го хванахме. Бъдещето на журналисти е в ръцете на независимия турски съд".

Германия настоява за незабавното освобождаване на Юджел. Външният министър Зигмар Габриел попита риторично: "Наистина ли е независим турският съд, след като президентът Ердоган знае предварително, че арестуваният е терорист и шпионин?"

Споделяне

Още по темата

Още от Свят