Ердоган нарече "терористи" арестуваните турски журналисти

Реджеп Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС
Тридневното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Великобритания приключи със съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей, по време на която той нарече "терористи" арестуваните турски журналисти, съобщи БНР.
 
Турският президент на практика игнорира предупреждението на Тереза Мей да не загърбва демократичните ценности. Дори напротив, той я призова да направи повече за екстрадиране на турски изгнаници от кюрдски движения, защото ако тя не предприеме действия срещу терористите, те ще нанесат ответен удар.
 
Мей, която е нетърпелива да сключи свободна търговска сделка с Турция след Брекзит каза, че Великобритания винаги е готова да екстрадира кюрдски терористи, ако има необходимите доказателства.
 
Ердоган смята, че духовникът Фетулах Гюлен, който в момента е в Съединените щати, стои зад проваления опит за военен преврат през 2016 година. Мей отбеляза, че докато е правилно да бъдат изправени пред правосъдието онези, които са се опитали да свалят едно законно избрано правителство, то също е важно при защитата на демокрацията да се съблюдават човешките права.
 
Ердоган обаче отвърна, че трябва да се прави разлика между терористи и журналисти, защото арестуваните са били с оръжия и кръв по ръцете. Според правозащитни организации в Турция има повече от 160 журналисти зад решетките. Сравнително малка група от кюрди и защитници на свободата на словото организираха протест пред Даунинг стрийт.
Споделяне

Още от Свят