Ердоган: "Не се плашим от санкции"

В отговор на санкциите на ЕС заради сондажите край Кипър Анкара вече заплаши с прекратяване на споразумението за реадмисия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

"Никоя заплаха няма да ни отклони от пътя". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание по повод 96-ата годишнина от подписването на Лозанския договор, който определя съвременните граници на Турция.

"Никоя заплаха със санкции, явна или прикрита, няма да откаже Турция от справедливото ѝ дело", добави Ердоган, цитиран от местните вестници "Акшам" и "Вакит" и от БТА.

Изявлението му очевидно е отговор на заплахата от американски санкции заради покупката на руски ракетни комплекси С-400 и на наложените вече от Европейския съюз първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър.

Два турски кораба, ескортирани от военни кораби, извършват сондажи край етнически разделения Кипър, напомня АП. ЕС по-рано заяви, че сондажите нарушават суверенитета на Кипър и международните закони.

"Стъпките, които направихме в Източното Средиземно море и Северна Сирия, ясно показаха нашата чувствителност по отношение на правата и интересите на нашия народ и на кипърските турци", изтъкна президентът.

Ердоган предупреди онези, които според него се опитват да сплашат Турция, че "както и преди един век, Република Турция има мощта и решимостта да премахне всяка заплаха за своята независимост, съществуване, за спокойствието и сигурността на гражданите си".

"Не се плашим от санкции", цитира в заглавие думите на турския лидер в. "Стар". Ердоган напомни, че Лозанският договор е документът, увенчал националната борба на Турция срещу едни от най-силните армии в света, посочва вестникът.

С Лозанския договор от 1923 г. е анулиран подписаният три години по-рано Севърски договор между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война. До договора от Лозана се стига след война с Гърция, която Турция печели.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Турция ще прекрати прилагането на споразумението с ЕС за връщане на мигранти.

В интервю за турската телевизия ТГРТ (TGRT) Чавушоглу каза: "Споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия".

Това бе първата реакция на Турция на санкциите, които наложи ЕС в отговор на действията ѝ в кипърската изключителна икономическа зона. Става дума за политически и финансови мерки, като прекъсване на преговорите за споразумение за въздушния транспорт и приканване на Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

Министрите на външните работи на ЕС предупредиха миналата седмица, че Европейската комисия работи по подготовка на допълнителни целеви наказателни мерки срещу Турция, която започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г.

По силата на споразумението за реадмисия от април 2016 г. Турция се задължава да приема от европейските страни и да връща в родината им сирийски бежанци, пристигащи на гръцките острови, в замяна на 6 милиарда евро и ускоряване на преговорите за премахване на визите за турски граждани през юни 2016 г.

По силата на споразумението за реадмисия мигрантите, пристигащи на гръцките острови, биват връщани в Турция. ЕС трябва да приема по един сирийски бежанец от Турция в замяна на всеки нелегален имигрант, влязъл в общността от Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят