Ердоган не смята да премахва извънредното положение

Турският президент отново сля изпълнителната и партийната власт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредното положение в Турция няма да приключи скоро.

Това обяви с остър тон турският президент Реджеп Таип Ердоган пред извънредния конгрес на "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР). От днес той е отново нейн лидер, след като конституционните промени от април тази година му позволиха да слее изпълнителната и партийната власт в страната.

Решението си да обяви извънредното положение за безсрочно държавният глава аргументира с необходимостта от пълното унищожаване на сепаратистките и терористичните организации като кюрдската ПКК, "Ислямска държава" и ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той се позова и на факта, че 15-20 терористи са изправили на нокти Франция и там извънредното положение продължава вече година и половина, предаде БГНЕС.

"Тук въпросът е за оцеляването на независимостта на страната и народа ни, за бъдещето. Основният въпрос не е нито моята прошка, нито наказанието. Не мисля, че на света има страна, която да е преживяла толкова много и да е обвързана с принципите на правовата държава повече от нас. Питат ме кога ще бъде отменено извънредното положение. Няма да бъде отменено! Докато тази страна не постигне спокойствието и благоденствието, защо да приключи извънредното положение? Преди да дойдем на власт, дълги години имаше извънредно положение, днес е друго", отсече Ердоган.

Важен акцент в речта му отново бяха навлезлите в "мъртва точка" преговори между Турция и ЕС.

Ердоган предупреди съюза, че заради лицемерното му отношение към Турция процесът на присъединяването на страната е в застой, но Анкара няма да позволи народът ѝ да бъде презиран, маргинализиран и наказван заради различията си.

"Демокрацията не е само думи, а дела и реформи. Нямаме намерение да търпим повече двуличието на ЕС, който унижава честта и достойнството ни, и или ще удържи на думата си, или всеки да прави, каквото си иска. Въпреки всичко, нашият избор е да продължим пътя си заедно с ЕС. Но тук решението е в ръцете на ЕС. Пътуванията ми само през последния месец показаха, че пред Турция има още по-големи хоризонти. Най-важното, което преживях през последните 10 месеца, това са двете дати, които са приоритетни за бъдещето на страната ни – 15 юли  (опитът за преврат през 2016 г.) и 16 април (референдумът за поправките в конституцията през 2017 г.). Подобни събития са критични точки в историята на народите", посочи Ердоган.

Той подчерта, че след 15 юли 2016 г. нищо от предишна Турция вече няма да се повтаря и всеки трябва да е наясно с това. Волята на народа от априлския референдум е вдъхнал нови сили на ПСР, но вече няма шанс тя да държи властта с 34% или 49.5%, оттук нататък летвата се вдига до 50+1%.

"Сложността на тази цел видяхме при президентския вот и сега на референдума. Програмата ни предвижда, от една страна, издигане на демократичните ни завоевания и, от друга, увеличаване на инвестициите в икономиката. А днес най-силният ни източник са общините и призовавам кметовете, прегърнали визията на ПСР, да вървим заедно за развитието на градовете и на партията. Този конгрес днес е новото възраждане и новото учредяване на ПСР, това е партията на 80 милиона съотечественици", посочи още президентът.

В неделя той отново зае председателското място в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) след 3-годишно прекъсване.

Доскоро по конституция държавният глава трябваше да бъде надпартиен, но с приетите на референдум през април промени се откри път за запазване на партийната принадлежност от президента, припомня БТА.

Освен че отново оглави управляващата ПСР, турският президент поднови и почти половината от ръководството ѝ. Общо 19 членове на централния съвет и 50 от изпълнителния съвет бяха променени на извънредния конгрес. Премиерът Бинали Йълдъръм, който предаде ръководството на партията на президента, се присъедини към изпълнителния съвет като "действащ председател".

Двама министри, вицепремирът Вейси Кайнак и министърът на труда Мехмет Мюеззиноглу бяха отстранени от ИС, заедно с говорителя на партията Ясин Акти. Съдбата им последва и Шабан Дишли, чийто брат, бившият генерал Метин Дишли, беше лишен от свобода заради съучастничество в опита за преврат от 15 юли миналата година. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, неговият предшественик Ефкан Ала и бившият министър на културата и туризма Махир Юнал също се присъединиха към ИС.

Според устава Ердоган ще определя и одобрява назначенията на кадрите в централния комитет на ПСР, а Йълдъръм ще отговаря за изпълнението на задачите и при отсъствието на Ердоган ще изпълнява председателските функции.

На конгреса присъстваха десетки хиляди души от 81 провинции на страната. Този внушителен брой, според анализаторите и информационните агенции, ще послужи като доказателство, че партия, народ и държава, ръководени от Ердоган, са едно.

Президентът Ердоган, премиерът Йълдъръм и техните съпруги, носещи традиционните за исляма забрадки, бяха посрещнати екзалтирано от хилядите привърженици на ПСР.

„Цялостната промяна на турското общество, която започна Ердоган, вече не засяга само светската държава и нейните институции. Тя вече е пуснала дълбоки корени в сърцата и съзнанието на мнозина турци. Доказателството за това са облеклото на хората, присъстващи на конгреса – османски падишах, фесове за мъжете и забрадки за жените. Нещо, което само до преди 15 години беше нечувано и едва ли можехме да си представим“, посочва в свой коментар агенция БГНЕС.

Тя припомня, че "в продължение на 10 години Ердоган и неговите помощници предприеха поредица от действия, с които преобърнаха с хастара нагоре светската турска държава, унищожавайки и подменяйки нейните институции с такива, в които религиозните начала играят все по-голяма роля".

Споделяне

Още от Европа