Ердоган няма да се откаже да купи от Русия системи С-400

Ердоган няма да се откаже да купи от Русия системи С-400
Турция няма да се откаже от купуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия независимо от това, че е възможно САЩ да наложат санкции, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.
 
Вие нищо не сте казвали по адрес на Гърция (за купуване на системи С-300 от Русия), а казвахте, че няма да позволите на Турция да купи системи С-400 и окачествихте споразумението с Русия като грешка. Казвахте също така, че може да въведете санкции. Ние нямаме намерение да ви даваме отчет. Без всякакви отстъпки ще тръгнем по правилния път за постигането на собствените ни цели, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия Хабертюрк.
 
През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Турция ще бъде първата страна - членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.
 
На 2 август американският президент Доналд Тръмп подписа закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този документ предвижда по-строги санкции спрямо Русия, Иран и Северна Корея. 
Споделяне

Още от Свят