Ердоган обеща да продължи докрай мирното решаване на кюрдския конфликт

Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди волята си да продължи докрай предприетия от правителството процес за мирно уреждане на кюрдския конфликт въпреки инцидентите от петък в Югоизточна Турция, предаде АФП. Нищо не може да ни отклони от нашия път, мирният процес ще продължи, заяви Ердоган в изказване пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

Този проблем не датира от вчера и изисква много работа и търпение, подчерта той, като призова всички страни да запазят хладнокръвие и да останат търпеливи.

В края на миналата седмица имаше сблъсъци между полицията и кюрдски демонстранти в Югоизточен Анадол сред смъртта в петък в района на град Лидже /окръг Диаребекир/ на кюрдски младеж, който участваше заедно с още 300 души в протест срещу строежа на нов жандармерийски участък. Протестиращите, събрали се по призива на прокюрдската Партия за мир и демокрация, поискаха от Анкара приемане на мерки в подкрепа на кюрдското малцинство.

В изказването си Ердоган свърза тези инциденти с желанието на бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ да запазят контрола си върху трафика на наркотици, за да финансират дейността си. "Трябва да се търсят други мотиви в тези събития. Там няма искане за повече права, това, което стои зад инцидента в Лидже, е канабисът", каза турския премиер.

Според местните власти близо 500 тона канабис са били произведени през 2012 г. в Югоизточна Турция. Властите смятат, че този трафик се контролира изцяло от ПКК.

Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда затвор, призова през март бунтовниците да прекратят огъня и те започнаха през май да се изтеглят от турска територия към базите си в Северен Ирак.

В замяна на изтеглянето ПКК настоява за реформи в подкрепа на кюрдското малцинство, по-специално за правато на образование на кюрдски език, както и за форма на регионална автономия. Кюрдската общност в Турция наброява 12-15 милиона души.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?