Ердоган обещава коренни реформи в управляващата партия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя сериозни загуби на местния вот на 31 март т.г. (според все още необявените окончателно резултати), даде сигнал, че ще предприеме коренни реформи в ръководената от него партия, както и че ще предприеме мащабни смени на хора в централните органи и по места, предаде БТА.

"Няма да се съобразявам нито с предишните заслуги на когото и да било, нито с личността, нито с възрастта. Ще направим промяна от главата до петите", заявил Ердоган на заседание на Централния комитет на ПСР, на което са били обсъдени резултатите от вота, според близки до президента източници.

Изявлението на Ердоган се възприема като критика към вътрешната опозиция в ПСР, каквото се твърди, че има в редиците на партията, и заявка, че той ще бъде безпощаден към нея.

Евентуалната загуба на кметския пост в 15-милионния Истанбул ще бъде най-голямото и неочаквано поражение за ПСР от 2002 г. насам, което фактически означава загуба на контрола върху голяма част от Турция. ПСР все още може да поиска от Висшата избирателна комисия (ВИК) анулиране на вота от 31 март и насрочване на нови избори след два месеца, в началото на юни т.г.

ВИК все още не се е произнесла официално за изборните резултати, след искането на ПСР за повторно преброяване на подадените бюлетини в Истанбул, според които кандидатът за кмет на опозицията Екрем Имамоглу има преднина от около 14 хиляди гласа пред кандидата на управляващата ПСР Бинали Йълдъръм. Само в една истанбулска община - Малтепе, продължава повторното преброяване на бюлетините.

Междувременно в останалите общини кметовете получиха назначенията си и започнаха работа.

Вниманието на обществеността е насочено изцяло към решението на ВИК, което се очаква след приключване на преброяването в Малтепе. Решението се очаква с нетърпение и тревога, поради съществуващите в обществото твърдения, че управляващата ПСР ще окаже натиск върху ВИК за евентуално касиране на вота от 31 март.

Пред Централния комитет на ПСР Ердоган е насочил вниманието към парламентарния /и президентски/ вот през 2023 г. По думите му Републиканският алианс /на ПСР и националистическата ПНД/, спечелвайки 52 на сто на местния вот, е дал силна заявка за това, че ако успее да запази този резултат, ще спечели и вота след четири години.

Ердоган е отбелязал, че ПСР е спечелила мнозинство при съветниците в общинските парламенти в редица общини, спечелени от опозицията на местните избори, и е посочил: "Ще следваме конструктивна политика, политика на съзиданието, а не на разрушението. Ще подкрепяме инициативите в полза на обществото, в интерес на гражданите, независимо от коя партия са, без конфронтиране и противопоставяне едни на други".

По повод критиките, че ПСР не е успяла да привлече към каузата си младите хора и интелектуалците, Ердоган посочва: "Необходимо е да отделим повече внимание на работата с младите хора, да предприемем стъпки и инициативи спрямо гражданите, да направим коренни промени и реформи. Но това ще го направим не заради изказванията на някои тролове, не заради писанията на някои анализатори, а ще го направим в интерес на посланията, които турският избирател направи на 31 март".

Близки до президента анализатори посочват, че Ердоган фактически се връща към визията и политиките на ПСР от 2002 г., от началото на нейното основаване.

Във връзка с обявяването на резултатите от вота от 31 март, които се очакват с нетърпение, Ердоган заявил: "Какъвто и да е резултатът, ще го приемем, трябва да бъдем готови за всякаква вероятност".

Тази вечер в Истанбул предстои дербито на годината между двата футболни аса на Турция - Фенербахче и Галатасарай, което ще се играе пред близо 50 хиляди души.

Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че ще бъде на стадиона заедно със своя екип. На мача се очаква да присъстват и водещи политици от управляващата ПСР.

Анализаторката от близкия до правителството вестник "Хабертюрк" Нагехян Алчъ призова Екремоглу да не отива на мача, за да "не се провокират изстъпления на политическа основа сред феновете". В статията си тя отбелязва, че "по всяка вероятност една част от феновете ще приветстват Екрем Имамоглу с възгласи като кмет на Истанбул, на което други ще се противопоставят /понеже официално още не му е връчен кметски мандат/ и така може да се стигне до сблъсъци".

Мачът ще се играе на стадиона на Фенербахче "Шюкрю Сарачоглу" в квартала Кадъкьой, който е крепост на опозицията на азиатския бряг на мегаполиса Истанбул.

Турската полиция подсили мерките за охрана - около 7 000 полицаи и частни охранители са мобилизирани за сигурността на мача.

Отменено бе движението на масовия транспорт в района на стадиона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят