Ердоган обвини Германия в "нацистки практики" заради отменени митинги в негова подкрепа

Ердоган обвини Германия в "нацистки практики" заради отменени митинги в негова подкрепа

Турският президент Реджеп Ердоган определи отмяната на митингите в негова подкрепа в Германия като "нацистка практики". "Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики, но сме се заблуждавали", каза Ердоган в неделя по време на митинг на жени в Истанбул, агитирайки за конституционните промени.

"Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на министрите от тази страна да говорят там", допълни той, предаде АФП, цитирана от БТА.

Отношенията между Анкара и Берлин стигнаха до дипломатическа война, след като по-рано тази седмица властите на няколко градове в Германия отмениха планираните митинги за агитация в подкрепа на разширяване президентските правомощия на Ердоган. На някои от митингите трябваше да говорят турски министри.

Предизборните прояви на турски политици в Германия не се забраняват като такива, а става дума за съблюдаване на германските закони и норми, заяви външният министър на страната Зигмар Габриел. "Този, които иска да се изказва у нас, не е длъжен да говори това, което ние искаме да слушаме, но е длъжен да се придържа към нашите правила", посочва министър в статия, публикувана на 5 март във в. "Билд".

По думите му става дума за уважение към законодателството и общоприети норми. "Към взаимното уважение се отнася и съблюдаването на мерките и отказът от крайности по време на предизборната борба и в двете страни", уточнява той.

Според него обаче конфликтът около забраната на митингите от страна на местните власти не трябва да води до нова ескалация в отношенията между двете страни. Германците и турците са твърде близки, за да се допусне превръщането на политическите разногласия в дългосрочна ненавист и неразбиране, казва той.

Преди ден турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че е имал "Плодотворен разговор" с германския канцлер Ангела Меркел и в сряда министри от двете правителства ще се срещнат, за да се разберат по спорните въпроси.

В Германия живеят около 1.4 милиона човека, които имат право да гласуват на избори и референдуми в Турция. Именно те представляват интерес за турските политици, които пристигнат да агитират в Германия.

По данни на ДПА в Германия има 2.85 милиона души с турско потекло. Около половината от тях са имигрирали във Федералната република, а другите са родени на германска земя.

По данни от 2015 г. в страната са регистрирани 1.5 млн. граждани на Турция и още половин милион с двойно гражданство- германско и турско. Останалите са по правило с германски паспорт.

През 2015 г. в Германия са се преселили около 32.7 хиляди турски граждани. Около половината от тях са съпруги и членове на семейството на вече живеещи в страната турци. През същата година от Германия в Турция са заминали 30.5 човека.

Години наред се понижава броят на турците, решили да приемат германско гражданство. През 2015 г. германски паспорти са получили по-малко от 20 хил. човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят