Ердоган обвини Запада в двойни стандарти и заплаши, че ще се откаже от сделката за мигрантите

Пред 1 млн. свои симпатизанти турският президент обяви, че е готов да върне смъртното наказание

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отново отправи тежки критики срещу Запада, заплаши, че Турция ще се откаже от сделката за спирането на мигрантите и даде да се разбере, че въпреки европейските предупреждения е готов да върне смъртното наказание.

В интервю за френския вестник "Монд" Ердоган заяви, че турците са били оставени сами по време на неуспелия военен преврат и сега не приемат критики от Запада.

Той каза, че европейските и американските партньори са проявили липса на съчувствие и подкрепа и изрази съжаление, че никой не е демонстрирал своята солидарност с него.

В неделя вечерта над 1 милион души се събраха на грандиозен митинг в Истанбул, свикан по призива на Ердоган в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

Ердоган обяви пред симпатизантите си, че ще одобри въвеждането на смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец.

Тази мярка обаче на практика ще сложи край на процеса на присъединяване към ЕС.

Пред "Монд" той коментира, че "вече 53 години чакаме пред вратите на ЕС и никой освен Турция не е бил третиран по този начин".

"ЕС не е искрен в отношенията с Турция. В момента ние сме приютили 3 милиона бежанци, а единствената грижа на ЕС е те да не дойдат на негова територия. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, няма да има реадмисия“, каза Ердоган.

Турският лидер обвинява европейците, че не са изпълнили обещанието си за визова либерализация и вече на няколко пъти предупреди, че Анкара ще се откаже да изпълнява споразумението с ЕС.

"Западният свят изпадна в противоречие с ценностите, които защитава. Те трябва да бъдат солидарни с Турция, която прие тези ценности. За съжаление Западът предпочете да остави турците сами. Западът не трябва да бъде загрижен за броя на хората, които бяха арестувани и отстранени“, коментира Ердоган.

Ердоган продължава да призова за свалянето на Башар ал Асад в Сирия, но обвинява и западните страни, че разчитат на кюрдите в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава“.

"До момента 600 000 души са убити в Сирия. Кой е отговорен за това? Асад. Отговорността за смъртта на 600 000 души не може да получи нашата подкрепа, но някои го подкрепят. Ако ние вярваме в демокрацията, не трябва да играем тази игра. Трябва да правим други неща... На нас ни казват, че ако Асад падне, ще дойде ИДИЛ. Нищо подобно няма да се случи“, посочи Ердоган пред "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?