Орхан Памук подкрепи "децата на цветята" в парка Гези

Ердоган обяви, че не се отказва от преустройството на Истанбул въпреки протестите

В очакване на завръщането му в Турция обстановката постепенно се успокоява

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че няма да се откаже от преустройството на центъра на Истанбул въпреки масовите екопротести, които се превърнаха в антиправителствени.

Ердоган, който в началото на седмица замина на обиколка в Северна Африка, заяви още, че "членове на терористична организация участват в демонстрациите" и съобщи, че са задържани седем чужденци без да дава повече подробности.

Той посочи на пресконференция в Тунис, че отговорни за предишни груби нападения групи манипулират екологичния протест и припомни атентата срещу американското посолство в Анкара през февруари, отговорност за който пое лявоекстремистка групировка.

В очакване на завръщането му в Турция обстановката постепенно се успокоява, но не се знае каква ще бъде реакцията на протестиращите, след като Ердоган отказа да се съобрази с основното им искане.

Обстановката в Истанбул спокойна, пак размирици в Анкара

През нощта срещу четвъртък нямаше размирици в Истанбул, който бе арена на сблъсъци между протестиращите и полицията през предишните няколко дни.

В Анкара обаче полицията отново използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите. Хиляди синдикални активисти изпълниха площад Къзълай в центъра на турската столица, за да настояват за оставка на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Демонстрантите информираха властите и обществото за исканията си - на първо място да получат официално обещание, че в парка Гези няма да бъде строена никаква сграда.

Те настояват също да бъде прекратена процедурата за събаряне на Културен център "Ататюрк", а наредилите насилственото потушаване на протестите да бъдат отстранени от длъжност.

Протестиращите искат също да бъде забранена употребата на сълзотворен газ, да бъдат освободени всички граждани, задържани заради участието си в протестите, и срещу тях да не бъде предприемано разследване, да бъде сложен край на забраните за използването на турските площади, в т.ч. истанбулския Таксим и анкарския Къзълай, за обществени събирания, демонстрации и протести.

Полицай загина след инцидент по време на протестите

На фона на постепенното спадане на напрежението в четвъртък стана ясно, че жертвите на протестите вече са четири, след като в град Адана, южна Турция, в болница почина полицаят, който пострада в сряда по време на сблъсък с протестиращите.

Комисарят от полицията Мустафа Сара при разгонване на тълпата паднал от надлез с височина пет метра. С тежки травми той бил закаран в болница, където лекарите констатирали мозъчна смърт.

Досега в Турция в резултат от сблъсъците са пострадали няколко десетки полицаи и не по-малко от 3.5 хиляди протестиращи. Съобщава се за трима загинали сред протестиращите. Само в Анкара броят на пострадалите демонстранти е около 1000. Много от тях са получили травми, тъй като са били ударени в тялото от гранати със сълзотворен газ. Също така има и ранени от гумени куршуми, използвани от полицията.

След като Ердоган заклейми социалните мрежи, продължават да излизат информации за задържани заради коментари в тях.

Анадолската агенция съобщи, че в Измир са били задържани над 30 души, които по-късно са били освободени.

Заподозрените, повечето от които младежи на възраст 20-25 години, бяха задържани при едновременни полицейски операции на 38 различни места заради това, че постванията им в социалните мрежи са били насочени към предизвикване на обществен гняв и разрастване на събитията в страната, за призиви към неразрешени демонстрации, за нарушаване на обществения ред и подбуждане на хората към престъпление.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк цитира някои от спорните публикации в Туитър. "Ще се срещнем в 19.30 ч. на площад Гюндогду", "Не ходете на площад Лозан и на булевард "Къбръс шехитлери", има полиция", "Пращат техника за борба с безредиците, пръскат с газ, бият с палки", пише в някои от поместените в социалната мрежа забележки. Има задържани и за това, че разпространявали имената и телефоните на лекари и адвокати доброволци, които оказват помощ на пострадали или задържани демонстранти.

Орхан Памук защити "цветята на Гези"

В последните дни обаче Истанбул вече има ново лице извън кадрите с размирици по улиците му.

На входа на парка Гези в Истанбул е устроен "Революционен пазар", от който нуждаещите се безплатно могат да вземат каквото искат. Стоките се осигуряват от доброволци. В парка е създадена и библиотека, а броят на книгите бързо нараства. Група демонстранти пък се включиха във футболен мач на импровизиран терен на площада с топка от намачкана хартия и тиксо, а на отбора си дадоха името "Мейдан спор" (Площад спорт).

"Деца на цветята в парка Гези". Така вестник "Хюриет" описва обстановката.

"60-те години се завърнаха в парка Гези, където групи подкрепящи протестите младежи напомняха за митичните Деца на цветята. Властваше дух на споделяне, забавление и единство", пише изданието, като публикува снимки на млади хора в цветни дрехи, които седят на земята и плетат, четат или свирят на китара.

В защита на протестиращите се включи и световноизвестният турски писател нобелист Орхан Памук, който определи като голяма грешка на правителството намеренията да промени облика на истанбулския площад Таксим, довели до масови протести в редица турски градове, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Памук досега не беше коментирал събитията в Турция, което предизвика реакции в социалните мрежи.

Материала си, озаглавен "Правителството на Ердоган е деспотично и авторитарно", той започва със спомени от времето, когато е бил дете. Пред дома на семейството тогава растял голям кестен, за който властите взели решение да бъде отсечен, за да бъде разширен булевардът. Цялото семейство излязло на улицата и дежуряло, за да спаси кестена, който и до днес расте пред блока на семейство Памук.

"Площад Таксим е кестенът на цял Истанбул и трябва да бъде пазен", пише писателят.

"Голяма грешка на правителството на Ердоган е, че без изобщо да се допита до жителите на Истанбул пристъпи към планиране на толкова голяма промяна в този район, който носи спомените на милиони хора, и на парка зад него, и бързо премина на етап отсичане на дървета", посочва Памук.

Според него "източник на тази безчувствена политика несъмнено е все по-деспотичният и авторитарен подход на правителството".

"Да видя, че жителите на Истанбул няма да се откажат лесно от спомените и правото на политически демонстрации на Таксим, ми вдъхна доверие и надежда", пише още турският романист.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани