Ердоган обяви, че слага край на толерантността към протестиращите

Полицията разпръсна демонстрантите на площад "Таксим", полицай стреля по тях в Анкара

Турските полицаи нахлуха във вторник на площад "Таксим" в Истанбул и разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ за пръв път, откакто започнаха демонстрациите срещу застрояването на центъра на Истанбул. Часове по-късно премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му вече няма да проявява толерантност към протестиращите, въпреки че само ден по-рано увери, че е готов да се срещне с тях.

 

Във вторник се очаква напрежението в Турция да се покачи още повече, след като бе разпространен клип, в който се вижда как полицай рита демонстрант по време на протестите в Анкара, след което насочва пистолет към демонстрантите, стреля и бяга. Един от протестиращите пада на земята, а останалите викат за помощ.

 

Прокуратурата в Анкара обяви, че разследва инцидента, а адвокатът на пострадалия заяви, че е в много тежко състояние.

 

По същото време президентът Абдула Гюл одобри закон, ограничаващ консумацията на алкохол, който се приема от протестиращите като още една от проправителствените мерки срещу светската държава.

 

Протестите се отразиха на доверието на инвеститорите и лирата падна до най-ниските си равнища от октомври 2011 година. От началото на юни турската лира е понижила стойността си с 6% спрямо долара, а водещият индекс на Истанбулската борса "Борса Истанбул 100" със 17%.

 

Поредни размирици в Истанбул, протестиращите изтласкани от "Таксим"

 

По време на полицейската акция във вторник отново се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и тежки автомобили с водни оръжия и успяха да разпръснат демонстрантите, да разрушат издигнатите барикади и да отстранят плакатите на протестиращите.

 

Досега полицията не се намесваше на площад "Таксим". Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че целта на операцията е само да се премахнат надписите и снимките на статуята на Ататюрк и на културния център Ататюрк.

 

Външно министерство призова българите да не участват в демонстрациите в Турция

Външното министерство българските граждани да не вземат участие в демонстрациите и да избягват района около площад "Таксим" в Истанбули районите на централния площад "Къзълай", бул. "Ататюрк", парковете "Куглу" и "Гювен", ул. "Туналъ" в Анкара.

В българските дипломатически представителства в Турция няма информация за пострадали или задържани български граждани. Още

 

"От тази сутрин можете да имате доверие на вашите братя полицаи", каза губернаторът, който уточни, че протестиращите няма да бъдат изтласквани от парка "Гези".

 

Малко по-късно обаче полицаи влязоха в парка, който е сърцето на протестите срещу правителството, но минути по-късно се оттеглиха оттам, без да става ясно каква е била целта им.

 

Протестиращите скандираха "Таксим е навсякъде", а полицията призова от високоговорители демонстрантите да не хвърлят камъни и бутилки.

 

"Скъпи приятели от Гези. Не сме доволни от ситуацията. Не искаме да се намесваме. Не искаме да ви нараняваме. Моля ви, изтеглете си", отправиха призив полицаите.

 

Част от протестиращите обаче замерваха служителите на реда с камъни, които отвърнаха с водните струи.

 

През последните десетина дни протестиращите контролират голям район около площада, като бяха издигнати и барикади, които сега сега бяха премахнати.

 

По-късно полицията задържа около 50 адвокати, които протестираха против намесата на силите на реда срещу демонстрантите на площад "Таксим" в Истанбул.

 

Те стачкуват от началото на протестите и се събраха в съдебната палата в Истанбул, за да осъдят действията на полицията тази сутрин. Те са скандирали "Таксим е навсякъде", "съпротивата е навсякъде".

 

В нощта срещу вторник полицията в Анкара също използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Полицията нахлу на скъпа улица със заведения, която бе затворена с барикади.

 

Досега този район бе избягван и нямаше сериозни сблъсъци.

 

При прерасналите в антиправителствени протести вече загинаха трима души, а около 5000 са ранени, отбелязва Ройтерс.

 

Ердоган готов на среща с протестиращите, но няма да проявява толерантност

 

Часове след акцията в Истанбул Ердоган заяви пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), че правителството му вече няма да проявява никаква толерантност към протестиращите, които от 12 дни искат оставката му.

 

Ердоган призова протестиращите да се оттеглят от парка Гези в Истанбул, който, по думите му, не е място за окупация.

 

Той призова още демонстрантите в цялата страна да се приберат от улиците. Според него вълната от антиправителствени прояви е част от преднамерен опит да се навреди на имиджа и икономиката на Турция.

 

"Какво си мислеха протестиращите? Че ще коленичим пред тях ли? "Гези" не е за окупиране, приканвам демонстрантите да се оттеглят оттам и го казвам като министър-председател", каза Ердоган.

 

Премиерът вече обвини за ескалацията на напрежението екстремисти и отказа да се съобрази с исканията на демонстрантите. Очаква се привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) също да организират контрапротести в негова подкрепа.

 

Преди ден вицепремиерът Бюлент Арънч обяви, че Ердоган ще се срещне с протестиращите, но в същото време предупреди, че турските власти няма да позволят на "нелегални организации" да продължат размириците и да нанасят щети.

 

Все още не се знае с кои представители на опозицията ще разговаря премиерът.

 

Новият закон срещу алкохола

 

Очаква се недоволството на протестиращите да нарасне след като в понеделник президентът Абдула Гюл одобри закон, ограничаващ консумацията, продажбата и рекламата на алкохолни напитки.

 

Законът бе гласуван на 24 май по предложение на премиера и управляващата Партия на справедливостта и развитието в името на защитата на здравето на населението.

 

Той забранява продажбата на алкохол във всички магазини от 22.00 до 06.00 часа, както и навсякъде в близост до училища и джамии.

 

На всяка бутилка задължително трябва да има надпис, предупреждаващ за вредите от консумацията на алкохол. Забранява се и спонсорството на спортни събития от фирми за алкохолни напитки, както и кадри, подтикващи към консумация във кинофилми, тв сериали или музикални клипове.

 

Текстът засилва и наказателните мерки срещу шофирането в нетрезво състояние.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как да се подходи с новата детска болница?