Ердоган обяви, че "Турски поток" ще заработи от 8 януари

Ердоган обяви, че "Турски поток" ще заработи от 8 януари

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че газопроводът "Турски поток" ще бъде пускат в експлоатация на 8 януари в Истанбул, съобщи в."Миллиет".

Ердоган каза това на церемонията по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод / ТАНАП/ в Ипсала в окръг Одрин.

"Разбира се, ние имаме още една много важна стъпка, която ще направим. На 8 януари в Истанбул ще пуснем в експлоатация газопровода, наречен "Турски поток", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. 

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се планира за първото десетдневие на януари, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. 

На 19 ноември руският концерн Газпром съобщи, че завършва подготвителните дейности за пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", което според графика трябва да се случи до края на 2019 година. В момента с газ са запълнени двете линии, като се започне от крайбрежните обекти около руския град Анапа до приемния терминал, разположен край селището Къйъкьой на турското крайбрежие.

Същевременно приключват и подготвителните дейности на приемния терминал в Турция. "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?