Ердоган обяви, че Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим

Ердоган обяви, че Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим

Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим. Това обяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че по-рано тази седмица на среща на върха в Истанбул мюсюлмански лидери призоваха света да признае Източен Ерусалим за столица на Палестина.

Близо е денят, когато официално, с Божието разрешение, ние ще открием нашето посолство там, каза Ердоган в реч, като същевременно продължи с яростните си критики към решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел.

Не е ясно как турският президент възнамерява да изпълни заплахата си, тъй като Израел контролира целия Ерусалим и нарича града своя неделима столица.

От своя страна палестинците искат столица на бъдещата им държава да бъде Източен Ерусалим.

На 6 декември президентът на САЩ Доналд Тръм призна Ерусалим за столица на Израел, с което прекъсна десетилетна традиция в политиката на САЩ и се противопостави на съществуващия досега международен консенсус, че статутът на града трябва да бъде оставен на израелско-палестинските мирни преговори.

В речта си пред членове на своята партия Ердоган каза, че турското консулство в Ерусалим вече е представлявано от посланик.

Чуждестранните посолства в Израел, включително на Турция, се намират в Тел Авив, което отразява нерешения статут на Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят