Първият пряко избран турски президент

Ердоган обяви началото на нова ера за Турция и обеща помирение

ЕПА/БГНЕС

60-годишният сегашен турски премиер Реджеп Тайип Ердоган спечели още на първи тур президентските избори в страната с над 52 на сто от гласовете на избирателите и ще стане първият турски президент, избран с пряко гласуване и с мандат за създаване на "нова Турция".

Досега държавният глава на Турция се избираше от Меджлиса (турския парламент - бел. ред.), но с референдум, проведен преди три години, беше решено президентът да се избира пряко за срок от 5 години и да има правото на два мандата.

Ердоган ще положи клетва като президент на 28 август. Опонентите му в надпреварата признаха поражението.

След успеха новият турски президент първо е отишъл в историческата джамия "Еюп Султан" в Истанбул, за да се помоли, както са правили османските султани преди да се възкачат на престола.

След това пред хиляди свои поддръжници, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието, Ердоган обяви започването на "нова ера" в Турция.

"Днес ние приключваме с един период и правим първата крачка към нова ера", заяви новият турски президент в реч, произнесена от балкона на партийната му централа в Анкара. Ердоган обеща започването на "нов социален процес на помирение", в който всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната.

"Днес е нов ден. Този ден е основополагащ. Това е ден, в който Турция се надига от пепелта. Днес спечели не Реджеп Ердоган. Днес националната воля спечели още веднаж. Днес още веднаж спечели демокрацията. Ние може да имаме различни политически възгледи, различен начин на живот, ценности, етнически корени...но ние всички сме синове на тази държава...всеки от нас е собственик на тази държава", изтъкна Ердоган.

Той призова опозицията да се откаже от предишния начин на общуване с партията на властта и да търси компромис. "Вярвам, че след днешния ден опозицията ще преразгледа политиката си и ще се промени съобразно новия образ на Турция. Нека започнем нов процес за постигане на обществено съгласие. Да оставим в миналото разногласията и напрежението", отбеляза Ердоган. По думите му "минало е времето всичко да се дели на черно и бяло".

Победителят каза също, че готов да работи с опозицията по проект за нова конституция.

Аз ще бъда "президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган. "Благодаря на всеки гражданин, който гласува, без значение дали за мен или за някой друг, защото той участва в писането на историята в този исторически ден", каза още новият турски президент и подчерта, че "споровете от миналото" ще бъдат забравени.

Ердоган напомни на събралото се множество, че от 2002 г., когато Партията на справедливостта дойде на власт, е извоювала девет изборни победи. "И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа.

Едроган е на власт от 2003 г. и поредната му победа, го нарежда сред най-емблематичните турски лидери, редом до основателя на Турция като модерна и светска държава - Мустафа Кемал Ататюрк.

"Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви по-рано Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине, двете си дъщери и двамата си сина. Той каза, че планира да промени президентския пост, като му даде повече изпълнителни правомощия.

Така Турция ще поеме към система като тази във Франция, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието успее да промени Конституцията.

Опонентите на Ердоган го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката, когато създаде новата държава върху руините на Османската империя.

Бъдещето на настоящия президент Абдула Гюл, съосновател на Партията на справедливостта и развитието, който изглежда се дистанцира от Ердоган, е неясно. Мнозина смятат, че външният министър Ахмет Давутоглу може да бъде избран за премиер.

Информационните агенции сочат като основна причина за победата на Ердоган неговата изключително енергична и агресивна предизборна кампания, в която използва максимално медиите и позицията си на министър-председател.

Друга причина за успеха му е липсата на ентусиазъм в основния му съперник в надпреварата за президентския пост. Екмеледдин Ихсаноглу, който беше подкрепен от основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ и от Партията националистическо движение /ПНД/, както и от 10 други по-малки партии, спечели близо 39% от гласовете, което е значително по-малко от това, което двете партии получиха на местния вот на 30 март – 43,2%. Отсъствието на ентусиазъм прерасна в незаинтересованост сред гласоподавателите на опозиционните партии.

Това не се отнася за третия кандидат - Селахетин Демирташ от кюрдската Народна демократична партия /НДП/. Неговите последователи се стекоха пред урните, в резултат от което той успя да увеличи резултата на партията си от 5,9%, постигнат на 30 март, до 9,1% сега.

Европейският съюз призова Реджеп Ердоган "да работи за помиряване на турското общество".

"Поздравяваме Ви с избирането... и се надяваме, че в новото си качество ще играете роля на помирител... за обединяването на всички общности, вероизповедания и мнения в турското общество", се казва в послание, подписано от президента на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Еврокомисията Жозе Барозу.

Ръководителите на двете институции припомнят, че Турция е важен "партньор на Евросъюза като кандидат за членство, съсед, търговски партньор и дипломатически съюзник".

Ван Ромпой и Дурау Барозу призовават новия турски президент да продължи усилията за решаване на кюрдския въпрос и за намиране на изход за разделения Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани