Ердоган обяви офанзива срещу подкрепяни от САЩ милиции в Сирия

Сн. архив

Турция ще унищожи терористичните групировки на изток от р. Ефрат в Сирия, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред членове на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщиха световните агенции.

"Ние няма да отстъпим, ще унищожим терористичните групировки на изток от р. Ефрат. Ще ги унищожим постепенно, може да влезем (на територията на Сирия) без предупреждение", закани се Ердоган, цитиран от ТАСС.

По думите на президента "подготовките, плановете и програмите" на Турция във връзка с това са вече завършени.

"Всъщност през изминалите дни започнахме и фактическата си борба срещу терористичната организация. В скоро време ще изкачваме възвишение след възвишение на терористичната групировка с по-мащабни и ефективни операции", каза Ердоган, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Президентът визира присъствието в района на изток от р. Ефрат в Сирия на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), смятана от Анкара за разклонение на действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

СЗН са водещата групировка в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират почти цялата територия на изток от Ефрат, съставяща около една трета от територията на Сирия.

Турция разглежда присъствието на СЗН край границата си като заплаха за своята национална сигурност.

ПКК е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., в която досега са загубили живота си близо 40 хиляди души. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят