Ердоган обяви предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни

Реджеп Тайип Ердоган. сн: "Хюриет дейли нюз"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че на 24 юни ще се произведат предсрочни президентски и парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Президентът Ердоган, който в 13.30 часа (местно и българско време) в сряда прие в президентския дворец Бештепе лидера на Пратията на националистическото действие Девлет Бахчели, съобщи, че на срещата двамата са обсъдили предложението на Бахчели за предсрочни избори.

Отнесохме се положително към предложението на Бахчели за предсрочни избори и взехме решение изборите да се произведат на 24 юни, посочи Ердоган, цитиран от в."Хюриет дейли нюз".

"Президентът и правителството работят в унисон, но заболяванията на старата система ни се противопоставят на всяка стъпка, която предприемаме," каза Ердоган в обръщение, излъчено по турски телевизии.

Според него преходът към президентска република е спешна необходимост, особено заради "развитията в Сирия и другаде", направили приоритетен прехода към "новата изпълнителна система, за да се предприемат стъпки за бъдещето на страната с повече сила".

Лидерът на Партията на националистическото действие и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган призова вчера за изтегляне напред на предстоящите президентски и парламентарни избори, предвидени за ноември 2019 г. Той предложи произвеждане на изборите на 26 август 2018 г.

По-рано тази година партията на Бахчели сключи с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган споразумение за коалиция с оглед на предстоящите президентски и парламентрани избори.

След предложението на Бахчели вчера вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че управляващата партия ще разгледа призива, а за днес бе насрочена среща на Бахчели с Ердоган.

Турските ръководители, включително Ердоган, многократно опровергаха през последните седмици слухове за предсрочни избори.

По график президентските и парламентарнити избори в Турция бе предвидено да се състоят едновременно на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?