Ердоган обяви военна реформа в Турция

Командирите в армията ще са подчинени на Министерството на отбраната, а не на Генералния щаб

Реджеп Таип Ердоган

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви предстояща солидна реформа във въоръжените сили след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Промените предвиждат всички военни командири и началници да бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили, които се считат за гаранция за светското управление в Турция, е Генералният щаб.

Реформата изисква промяна в конституцията

Ердоган каза, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва "Ройтерс".

Близо 1400 военни са уволнени

Часове след новината турската "Анадолска агенция" обяви, че са уволнени 1389 души от въоръжените сили на страната за предполагаеми връзки с намиращия се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обвинен като ръководител на неуспелия военен преврат.

Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република, и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Закриват се военните академии

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, а на тяхно място ще се създаде национален военен университет.

Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението ѝ. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Някои от промените, за които той говори в интервюто, бяха обявени в официалния правителствен вестник още в неделя.

Появи се и слух за нов преврат.

Близо 7000 служители на реда обиколиха военната база „Инджирлик“ в Турция, блокирайки всичките ѝ входове и изходи заради слухове за възможен нов опит за преврат, съобщава турският в. „Хюриет“. Според изданието ходът на операцията напомня действията на армията от 15 юли, когато беше извършен неуспешният опит за преврат. По данни на полицията операцията е продължила над два часа.

По-късно турският министър по европейските въпроси Омер Чилик опроверга слуха, като написа в „Туитър“, че блокирането е било в рамките на "обща оценка на безопасността, няма никакъв проблем".

Ердоган: Гюлен е "пионка" на друга движеща сила

Освен военната реформа Ердоган обяви още, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него.

Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж. В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват такива конспиративни теории. Един проправителствен вестник открито писа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Ройтерс съобщава, че днес в Анкара ще пристигне най-високопоставеният американски генерал - председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд.

Над 10 000 души остават в ареста

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10 137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Според статистиката чистката на Ердоган е засегнала над 60 000 души в държавната администрация, а затворените медии са над 130.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

Още по темата
Още от Свят