Ердоган oчаква среща с Тръмп в началото на май

Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в началото на май, за да обсъдят редица теми, в частност ситуацията в Сирия. Това заяви днес турският държавен глава в интервю за телевизия "Ал Джазира", предаде ТАСС.
 
"Срещата с Тръмп, вероятно ще се състои в началото на май, подготовката за нея в момента е в ход", каза Ердоган, както и че това ще са "детайлни преговори по редица теми". 
 
В контекста на предстоящата среща Ердоган изрази надежда САЩ да променят позицията си за "Силите за защита на народа" (СЗН, сирийските кюрди), които Анкара смята за разклонение на обявената от нея за терористична организация "Кюрдска работническа партия" (ПКК) и на които Вашингтон оказва съдействие в операциите срещу групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия.
 
"САЩ трябва да променят стратегията си към терористичните организации, групировката Ислямска държава е терористична, но има и други формирования като СНС и ПКК, които също са терористични, с тях трябва да се действа по съотвения начин", каза Ердоган.
 
"Що се отнася до сирийските кюрди, имахме договореност при управлението на Барак Обама, но той, за голямо съжаление, ни излъга. Надявам се, че политиката на САЩ при правителството на Тръмп ще се промени."
 
По отношение на "Ислямска държава" Ердоган каза, че Турция, САЩ и някои страни в Залива "трябва съвместно да решат проблемите, свързани с тероризма". В рамките на контратерористичното сътрудничество в Сирия турският президент отново предложи да се създаде зона за сигурност с площ от 5000 кв. км и да се въведат зони, забранени за полети. 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?