Eрдоган очаквано обяви нови избори

Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, след като преговорите за формиране на ново правителство не дадоха резултат, съобщиха информационните агенции. Eрдоган възложи на министър-председателя Ахмет Давутоглу да състави преходно правителство.

Не се съобщава кога ще бъдат новите избори. Преди няколко дни Ердоган бе призовал поредният вот да се проведе на 1 ноември т. г. Официално датата ще бъде обявена от Висшата избирателна комисия.

"Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори", се посочва в съобщение на сайта на президентството, пуснато след края на 3-часовата среща между Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз.

Решението вече е обнародвано в турския Държавен вестник и практически бе даден стартът за преходно правителство, с което да се отиде на изборите и което трябва да бъде съставено до 5 дни. Очакванията са, че Ердоган ще възложи на Давутоглу да го състави.

Двете опозиционни партии-семалистката Народнорепубликанската Партия и Партията на националистическото действие обявиха,че няма да участват в преходния кабинет.

Давутоглу заяви,че ще отнесе предложение за министерство и на прокюрдската Партия на демократичните народи, с която преди това отказа да проведе консултации в рамките на мандата.
Според коментари в медиите преходното правителство вероятно ще бъде съставено от технократи, което ще се случи за пръв път от 1961 г. насам.

Предстоящите предсрочни избори ще са първите в историята на Турция. Провеждането им се наложи, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите на 7 юни, но изгуби абсолютното си парламентарно мнозинство.

Турция е изправена пред рязко нарастване на насилието между силите за сигурност и кюрдските бунтовници и участва във водената от САЩ кампания срещу екстремистите от групата "Ислямска държава". Турската лира спадна до рекордно ниски равнища.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?