Ердоган отново заплаши да отвори границите за бежанците

ЕК: Изцяло сме се посветили на прилагането на споразумението за миграцията с Турция, необходими са доверие и резултати

Ердоган отново заплаши да отвори границите за бежанците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците, ако Брюксел продължи още с политиката, насочена срещу Анкара, съобщиха турските медии в петък.

Ердоган отправи заплахата ден след като Европейският парламент прие резолюция с искане за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС заради чистката в страната, последвала опита за преврат срещу властта на 15 юли, отбелязва Ройтерс. Резолюцията обаче няма обвързващ характер и не е подкрепена от Европейската комисия и държавите членки.

Ако продължите да действате така, тези граници ще бъдат отворени. Нито аз, нито моят народ ще бъдем засегнати от тези заплахи. Няма значение дали всички вие сте одобрили резолюцията, каза Ердоган.

Ние сме единствените, които хранят 3-3,5 милиона бежанци в тази страна. Вие не изпълнихте обещанията си, каза още той по адрес на ЕС, информира Асошиейтед прес.

„Вие никога не се отнесохте честно и не третирахте справедливо хората. Не вие прибирахте бебета, когато бяха изхвърляни на бреговете на Средиземно море. Ние сме тези, които хранят около 3,5 млн. бежанци в тази държава“, каза Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

„Вие не спазихте обещанието си. Когато 50 000 бежанци се появиха на Капъкуле вие проплакахте, казвайки „Какво ще правим, когато Турция отвори границите. Вижте, ако отидете по-далеч, тези граници ще бъдат отворени. Трябва да знаете това“, допълни той.

ЕК не коментира заплахите на Ердоган

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира заплахите на турския президент Реджеп Ердоган. ЕК няма да се ангажира с хипотетични сценарии, заяви говорителят, цитиран от БТА.

Изцяло сме се посветили на прилагането на споразумението за миграцията с Турция, необходимо е взаимно доверие и постигане на резултати, очакваме всички да спазват договореностите, ЕС ги изпълнява, добави той. Ще направим всичко по силите си споразумението да успее, посочи говорителят.

Той отбеляза, че все още не са изпълнени седем от 72-те изисквания за отпадането на визите за ЕС за граждани на Турция.

Въпросът с определението за тероризъм в турското законодателство е пряко свързан и с въпроса за визите, работим неуморно за постигането на решение, въпреки предвещанията, че този процес замира, поясни говорителят.

Споделяне

Още от Европа