Ердоган подаде жалба срещу германски комик, Меркел защити свободата на изкуството

Ердоган и Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде жалба срещу комик, който рецитира сатирично стихотворение за него по германската национална телевизия, съобщиха в изявление германски прокурори, цитирани от Ройтерс.

Прокуратурата в западногерманския град Майнц посочи, че Ердоган е подал жалба срещу Ян Бьомерман за обида чрез юридическа фирма.

Бьомерман е водещ на вечерно предаване по обществения телевизионен канал Цет Де Еф. В предаването си от 31 март Бьомерман рецитира стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Прокурорите казаха, че жалбата на Ердоган ще бъде включена към вече започнало разследване срещу водещия. Вчера Германия съобщи, че проучва официално искане на Турция за съдебно преследване на Бьомерман.

 

Меркел защити свободата на изкуството


Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия иска да намери решение на мигрантската криза, но това е различно от художествената свобода, след като турският президент подаде жалба срещу комик за обида към него заради сатирично стихотворение, предаде Ройтерс.

 

"Искам да подчертая отново това, което беше подчертано и вчера - ние имаме фундаментални ценности в конституцията и това включва член 5, който се отнася за свободата на мнението, свободата на науката и разбира се, свободата на изкуството", заяви Меркел, когато беше попитана за жалбата, която подаде Реджеп Тайип Ердоган срещу германския комик Ян Бьомерман.

 

"Изкуството и тези фундаментални ценности са валидни независимо от каквито и да е политически проблеми, които обсъждаме помежду си, включително бежанския въпрос, и аз мисля, че Турция и ЕС, както и Германия имат интерес да намерят политическо решение по този въпрос", посочи германският канцлер.

 

Повечето германци не подкрепят разследването за обида на турския президент


Мнозинството от жителите на Германия не подкрепят започването на разследване спрямо телевизионния водещ Ян Бьомерман. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, които бяха публикувани днес от социологическата служба YouGov.

Седемдесет и седем процента от анкетираните са заявили, че смятат започналото от прокуратурата в Майнц разследване за неуместно. 15 процента от анкетираните смятат разследването за уместно. 48 процента смятат за приемливо съдържанието на стихотворението, а 29 процента са на противоположното мнение. 66 процента критикуват решението на телевизията да изтегли записа от интернет, а 26 процента смятат това за правилно. В анкетата са участвали 1413 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?