Ердоган подкрепи Тръмп и прогнозира, че протестите са временни

Реджеп Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да се учуди, ако протестиращите против Доналд Тръмп в САЩ скоро започнат да се записват за аудиенция при него, съобщи ТАСС, като се позова на телевизия Хабертюрк.
 
Това бе неговият коментар за протестите в САЩ след президентските избори, които според турския президент са временно явление.
 
Ердоган каза, че според него тези прояви срещу Тръмп свидетелстват за нетърпимост сред част от обществеността, която е изгубила, гласувайки за Хилари Клинтън.
 
Той отбеляза, че в медиите се появиха слухове за Хилари Клинтън, че е получавала пари от терористичната организация ФЕТО на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвиняван в Турция за опита за преврат на 15 юли, а новоизбраният президент на САЩ е победил със свои сили и средства.
 
Говорейки за отношенията на Турция с ЕС, Ердоган не изключи свикване на референдум по въпроса за членството в съюза.
 
"ЕС просто ни принуждава, иска да излезем от процеса на преговори. Ако те не ни искат, нека просто ни кажат, нека вземат нужното решение. Ние не можем вечно да търпим да се отнасят с нас така", каза Ердоган, като добави, че ако се наложи, Турция ще поиска мнението на своя народ, както Великобритания реши да свика референдум за излизането от ЕС.
 
Ердоган отново обвини ЕС, че не е изпълнил задълженията си по споразумението с Турция за мигрантите.
 
Турският президент неведнъж е обвинявал ЕС, че принуждава Турция да чака пред вратите му, и е заявявал, че Западът не е направил нищо добро за Турция и затова тя ще решава сама проблемите си, включително кризата с бежанците от Сирия и борбата с тероризма.
Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?