Ердоган положи клетва като първи пряко избран президент на Турция

Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия пряко избран президент на Турция, което му осигурява още най-малко пет години във властта.

Ердоган официално встъпи в длъжност като 12-и президент на Турция на специално заседание на парламента. Новият турски държавен глава обеща да пази независимостта и целостта на Турция, да спазва конституцията и принципите на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната светска република, предаде Ройтерс.

Преди това членовете на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП), които обвиняват Ердоган, че не зачита конституцията на страната, напуснаха заседанието на парламента в знак на протест.

След церемонията в парламента той се отправи към мавзолея на Ататюрк, за да положи венец. По-късно на специална церемония в президентския дворец "Чанкая" отиващият си президент Абдула Гюл предаде властта на 12-тия президент на страната Тайип Ердоган.

На церемонията присъстваха представители на над 75 страни, между които държавни глави от 18 страни. Президентът на България Росен Плевнелиев, който малко преди церемонията пристигна в Анкара, е единственият държавен глава от ЕС.

Първото решение на Ердоган като държавен глава бе да назначи досегашния външен министър Ахмет Давутоглу за и.д. Премиер. Предстои той да получи мандат за съставяне на ново правителство.

На 10 август Ердоган беше избран с около 52% от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката. Той не крие амбициите си да установи президентска система на управление в страната - стъпка, която според критиците му ще постави прекалено много власт в неговите ръце.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?