Ердоган: Правителството ще откъсне Турция от "паралелната държава"

Гюлен: Случващото се е десет пъти по-лошо от военните преврати

Ердоган

Турското правителство ще предприеме всички необходими стъпки, за да откъсне Турция от "паралелната държава", ръководена от базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

 

Ще се борим срещу организацията "Нео-Ергенекон", ръководена от Гюлен от Пенсилвания, така както се борихме срещу "дълбоката държава" на ултранационалистическата организация Ергенекон, заяви Ердоган на предизборен митинг в град Измир.

 

Турският премиер посочи, че записите на телефонни разговори на високопоставени официални представители, включително на самия него и на президента, които се смята, че са извършени от движението на Гюлен, представляват заплаха за националната сигурност и правителството ще предприеме всички необходими стъпки, за да се бори с това.

 

Турция не трябва да бъде страна на конфликти, каза Ердоган.

 

Той също така предупреди избирателите за възможни"трикове", които може да бъдат извършени от поддръжниците на Фетхуллах Гюлен по време на предстоящите на 30 март местни избори.

 

Движението на базирания в САЩ Гюлен има влияние в турската полиция и съдебната система. Поддръжниците на турския премиер Ердоган определят общността на Гюлен като "паралелна държава". Ердоган разглежда разследването за корупция, стартирало на 17 декември, като заговор срещу него, ръководен от проповедника.

 

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее от 1999 г. в САЩ, служи на ЦРУ, а състоянието му възлиза на 50 милиарда долара, твърди американски учен, изследвал в продължение на години Гюлен и общността от негови последователи, пише в. "Акшам", цитиран от БТА.

 

Проф. Пол Уилямс, който е и съветник на ФБР, твърди, че с училищата си в редица държави с тюркско население Гюлен се опитва да осигури контрол за САЩ върху находищата им на петрол и газ. Поради тази причина и той получил препоръка от ръководители на ЦРУ да му бъде издадена зелена карта. Кадри на ЦРУ имало в училищата на Гюлен в Азербайджан, Туркменистан, Киргизстан, Узбекистан и Казахстан, като по тази причина Русия и Украйна закрили неговите училища, пише "Акшам".

 

Според проф. Уилямс в училищата на Гюлен работят 130 агенти на ЦРУ, а финансирането на заведенията идва от трафик на наркотици и оръжие. Сега целта на движението на Гюлен била да "завземе" опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), след като сне подкрепата си от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

 

Американският учен подготвя книга и за връзката на Фетхуллах Гюлен с шумния скандал Сусурлук от 1996 г., който разкри връзки между депутати, кюрдски бунтовници и подземния свят.

 

В. "Заман" публикува интервю на проповедника, в което той говори за първи път по актуални теми от дневния ред на Турция, като антикорупционната операция от 17 декември, освобождаването на заподозрени по случая Ергенекон и др.

Фетхуллах Гюлен твърди в интервюто, първият откъс от което е поместен днес и в англоезичния "Тудейс заман", че клеветите и натискът, на които сега е подложено неговото движение "Хизмет" (Служба) са по-лоши отколкото по времето на военни режими от миналото на Турция. Гюлен призовава поддръжниците си да бъдат търпеливи и да не се отчайват.

 

"Това, на което сме свидетели днес, е десет пъти по-лошо от това, което сме виждали по времето на военни преврати", казва той, добавяйки: "Изправени сме пред сходно отношение (като това по време на военни преврати), но в ръцете на цивилни, които смятаме, че споделят същата вяра като нас".

 

Гюлен твърди, че е жертва на клеветническа кампания и предизвиква онези, които разпространяват лъжи за движението му, да приведат доказателства за твърденията си, пише "Тудейс заман".

 

Относно намеците, че "Хизмет" е използвал дела като Ергенекон и операция "Чук", в които много висши военни бяха осъдени, срещу Турските въоръжени сили, ислямският проповедник заявява, че "се опитват да винят "Хизмет" за неща, които те са направили".

 

Гюлен напомня, че правителството е прокарало закон през парламента само и само да спаси един единствен човек – шефа на разузнаването МИТ Хакан Фидан от проблеми с правосъдието през февруари 2012 г., като добавя, че правителството на Ердоган е можело да направи същото и за останалите, ако е искало.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?