Ердоган предложи на Тръмп да търсят решение около руските ракети

Тръмп и Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган предложи на Доналд Тръмп да се създаде работна група за преодоляване на различията между Анкара и Вашингтон около плановете на Турция да закупи руски ракети С-400, съобщи Ройтерс.

"Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп. Лидерите обмениха мнения по темата за Сирия и се споразумяха да продължат тясното си сътрудничество в борбата срещу тероризма. Нашият президент повдигна въпроса за създаването на работна група за доставката на системи С-400", съобщи в комюнике канцеларията на турския държавен глава.

Белият дом също потвърди, че Тръмп и Ердоган са обсъдили плановете на Турция да купи ракетите. Държавният секретар Майк Помпео и няколко сенатори предупредиха Турция, че ако купи С-400, ще ѝ бъдат наложени наказания по закон за санкции срещу държави, които купуват оръжие от Русия.

Турция от своя страна заяви, че като член на НАТО не представлява заплаха за САЩ и законът за санкциите не може да бъде приложен спрямо нея.

Ердоган многократно е коментирал, че Турция няма да се откаже от сделката за придобиване на системата за противовъздушна отбрана, въпреки натиска от Вашингтон. Това стана повод за напрежение със САЩ, които заявиха, че съюзник от НАТО не бива да получава такова оборудване от неприятелска страна, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят