Ердоган представи първия турски електрически автомобил

В новия завод край Бурса ще бъдат инвестирани около 3.7 млрд. долара, а производството на колите ще започне през 2022 г.

Турският президент Реджеп Ердоган представи прототип на първия електрически автомобил турско производство на церемония в град Гебзе, окръг Коджаели, Северозападна Турция, съобщи Анадолската агенция.

"Днес ние сме свидетели на исторически ден на реализиране на една 60-годишна мечта на Турция. Нашата мечта беше да имаме автомобил, произведен с национални технологии, който ще ни прослави в света", заяви Ердоган.

Той благодари на екипа от над 100 турски инженери участвали в работата по автомобила.

Заводът за електомобили ще бъде построен на терен на турската армия в района на Гемлик в окръг Бурса, Северозападна Турция, каза Ердоган. Той посочи, че Анкара ще осуети всеки опит да се попречи на производството на нейния автомобил.

Турция направи пръв опит да произведе собствен автомобил през 1961 г., но автомобилът "Деврим" остана само на фаза прототип.

Турция не е само пазар за нови технологии, но се превръща в страна, която ги развива, произвежда и изнася по целия свят, каза още Ердоган.

Той обяви също, че е първият, който прави предварителна поръчка за новия автомобил.

Електрическият автомобил няма да замърсява околната среда, защото ще работи с технология с нулеви емисии, каза Ердоган.

След церемонията турският президент една зад волана на единия от представените прототипи и направи първо пробно шофиране.

Двата прототипа, показани днес, са в червено и бяло - цветовете на турското знаме.

Проектът за електрически автомобил е разработен от турския консорциум "Инициативна група за автомобил на Турция" (TOGG), учреден през юни 2018 г. Той обединява индустриалните гиганти "Анадолу грубу", "БеМеДже" (BMC), "Кьок грубу", "Тюрксел", "Зорлу грубу" и Съюза на турските търговско промишлени палати и борси.

Инвестицията в проекта ще бъде в размер на 22 милиарда турски лири, което е около 3.7 милиарда долара.

Консорциумът съобщи, че производството ще започне през 2022 г.

Заводът в окръг Бурса, който е на около 150 километра южно от Истанбул, се очаква да произвежда до 175 000 коли годишно.

В него ще бъдат заети над 4000 работници, според президентски указ, публикуван в турския Държавен вестник в петък.

Правителството предоставя терен, данъчни облекчения и гаранции за покупка на 30 000 коли до края на 2035 г., се казва в указа, съобщи ДПА.

Ердоган не обяви цената на новия автомобил.

Няколко световни марки, включително "Тойота" и "Хюндай", вече произвеждат коли в Турция. Голяма част от тях се изнасят за Европа, включително Германия и Италия, отбелязва ДПА.

Изцяло електрическият автомобил се очаква да има двигател в две конфигурации - 200 конски сили или 400 конски сили, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като цитира главният изпълнителен директор на консорциума TOGG Гюрджан Каракаш.

Автомобилът ще може да измине до 500 километра без зареждане и ще има литиево-йонна батерия турско производство. Тя ще може да се зареди до 80 процента за по-малко от 30 минути, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

Споделяне

Още от Бизнес