Ердоган призова ислямския свят за единство срещу тероризма

Ердоган призова ислямския свят за единство срещу тероризма

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова мюсюлманския свят да преодолее различията си, за да се бори срещу тероризма. Ердоган отправи този призив при откриването на годишната конференция на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул.

"Основното предизвикателство, което трябва да преодолеем, е религиозното сектантство. Моята религия не е сунизмът или шиизмът. Тя е ислямът", заяви Ердоган пред гостите на срещата, сред които саудитският крал Салман и иранският президент Хасан Рохани, предава Франс прес.

"Ние не трябва да се разделяме, а да се обединим. Защо чакаме външна помощ, за да се изправим срещу нашите различия и да противостоим на терористичните актове? Ние сами трябва да се заемем с това", добави той.

Турският президент посочи, че предложението му за създаване на "център за полицейско сътрудничество на ОИС", базиран в Истанбул, е било прието.

Ердоган призова също мюсюлманските лидери да подкрепят "саудитска инициатива за формиране на ислямски съюз срещу тероризма и за превръщането му в ефективен орган", съобщава Асошиейтед прес.

Турският президент изтъкна, че мнозинството от жертвите на тероризма са мюсюлмани.

Борбата срещу тероризма и мигрантската криза са основни теми в центъра на вниманието на срещата на ОИС, отбелязва агенцията.

Ердоган изрази съжаление за "опасното засилване на ислямофобията и на расизма в западните страни", като отправи към тях критика за "двойнственото им отношение" към атентатите. "Те говорят за атентатите в Брюксел, говорят за атентатите в Париж", каза Ердоган, цитиран от АФП. "Но защо не говорят за атентатите в Анкара или Лахор", добави турският президент.

Той засегна в изказването си и палестинския въпрос. "Единственият път за траен мир в Палестина и в района минава първо през прекратяване на /израелската/ окупация и създаване на независима Палестина със столица Източен Ерусалим", изтъкна Ердоган.

13-та среща на върха на ОИС се провежда при засилени мерки за сигурност в центъра на Истанбул. В срещата участват представители на 56 страни, включително около трийсет държавни глави.

Срещата се провежда в обстановка на регионални и глобални кризи със серия атентати в редица държави и продължаване на конфликтите в Сирия и Йемен.

Тя има също важно дипломатическо измерение за Турция, която е в лоши отношения с Египет, чийто президент не присъства на срещата. Същевременно Анкара активно търси подкрепа в региона, след като през ноември турската авиация свали руски бомбардировач, обвинен, че е нарушил турското въздушно пространство на границата със Сирия.

Споделяне

Още от Свят