Ердоган призова саудитския крал да реши спора с Катар преди края на Рамазана

Ердоган призова саудитския крал да реши спора с Катар преди края на Рамазана

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова саудитския крал Салман да реши спора с Катар преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи Ройтерс.

В интервю за португалската телевизия Ер Те Пе Ердоган заявил също, че мюсюлмански страни не трябва да налагат санкции на други мюсюлмански страни.

Миналата седмица Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства Бахрейн и други арабски страни скъсаха дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки емирството, че подкрепя тероризма и екстремистки организации, както и че се съюзява с шиитски Иран. Трите страни от Залива също така затвориха сухопътните и морските си граници с Катар и му наложиха строги ограничения за въздушния транспорт. Катар отхвърля тези обвинения.

Турция, която подкрепя Катар, се опитва да реши кризата чрез дипломация и смята, че раздорът нанася вреда на ислямския свят, отбелязва агенцията.

"Ние искаме това да бъде решено до края на Рамазана. Понастоящем кралят на Саудитска Арабия може да предприеме такава стъпка" за уреждане на кризата, заявил Ердоган пред португалската медия. "Един мюсюлманин не може да налага подобни санкции на друг мюсюлманин, особено по време на Рамазана", който приключва по-късно този месец, добавил турският президент.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу в петък ще посети Саудитска Арабия в опит за решаване на кризата.

Същевременно британският премиер Тереза Мей призова лидерите на Катар, Саудитска Арабия и Бахрейн да вземат мерки за намаляване на напрежението, довело до скъсване на връзките на най-влиятелните държави в арабския свят с Катар, предаде Ройтерс.

Мей разговаря снощи по телефона с кралете на Саудитска Арабия и Бахрейн, както и с емира на Катар, съобщи нейният офис.

"Премиерът повдигна въпроса за продължаващата изолация на Катар в района на Залива и призова всички страни спешно да успокоят напрежението, да започнат смислен диалог и да възстановят единството на Съвета за сътрудничество в Залива колкото е възможно по-скоро", посочи говорител на Мей в изявление. Той добави, че Катар трябва да продължи напредъка в предприетите вече усилия за борба с радикализацията и тероризма в региона, в партньорство със съюзниците си от Залива.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят