Ердоган призова турците да не използват кредитни карти

Турският премиер Ердоган

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова турците да се въздържат от използването на кредитни карти, тъй като по думите му банките трупат огромни печалби чрез системата на кредитните карти за сметка на хората, съобщи информационното издание Уърлд булитин в сряда.

В речта си по време на ифтар (вечеря след залез слънце по време на свещения месец Рамазан) в Анкара Ердоган критикува много собственици на банки за това, че трупат огромни богатства чрез системата на кредитните карти, възползвайки се от хората с ниски доходи.

"Призовавам хората да не използват кредитни карти. Моят народ има огромни дългове към банките. Една отделна банка, няма да посочвам името ѝ, получава 600 000 000 турски лири (10 лири се разменят за 7,75 лв) годишно от използването на кредитни карти", подчерта Ердоган.

Той обясни, че ако хората харчат пари разумно, в съответствие с доходите си, няма да имат нужда от кредитни карти.

Изданието посочва, че за пет години броят на кредитните карти в Турция се е повишил с 30 процента. През 2008 г. в употреба са били 43,4 милиона карти, докато в края на май тази година броят им е вече 56,4 милиона.

Споделяне

Още от Балкани