Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за Меркел, Шулц или за Зелените

Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за Меркел, Шулц или за Зелените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призовава турците в Германия да не гласуват за "врагове на Турция", твърдейки, че основната причина за кризата в последно време между Анкара и Берлин е "надпреварата за гласове" преди парламентарните избори в Германия на 24 септември, предаде в."Хюриет дейли нюз" .

Сега в Германия /социалдемократите/ ГСДП и /християндемократите/ ХДС казват: "Ние можем да получим много гласове, ако критикуваме остро Турция". Аз казвам на всички мои граждани в Германия никога да не подкрепят тези партии. Не подкрепяйте ХДС, ГСДП или Зелените. Всички те са врагове на Турция, заяви Ердоган пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

Дайте необходимата подкрепа за политически партии, които не се занимават да демонстрират враждебност към Турция. Не е важно дали те са първа или втора партия. В известен смисъл това е борба за чест за всички мои граждани, живеещи в Германия, добави Ердоган.

Аз ги призовавам да не гласуват за тези партии, които проявяват такова агресивно, неуважително поведение спрямо Турция и ги приканвам да дадат урок на тези политически партии на изборите, заяви турският президент.

Отношенията между Турция и Германия се обтегнаха особено след опита за преврат на 15 юли 2016 г., за който турските власти обвиняват ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, отбелязва АФП.

Анкара обвинява Берлин, че проявява благосклонно отношение към "терористи", като дава убежище на кюрдски сепаратисти или на предполагаеми участници в опита за преврат.

Турското правителство изпрати тази седмица дипломатическа нота на Берлин, искайки германските власти да издирят и екстрадират в Турция Адил Йоксюз, смятан за оперативен ръководител на пучистите, който се укрива и според някои слухове се намира в Германия.

Германия от своя страна остро осъжда мащаба на чистките в Турция, предприети след опита за преврат, при които над 50 000 души бяха поставени под арест.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?