Ердоган ратифицира договора с Москва за "Турски поток"

Ердоган ратифицира договора с Москва за "Турски поток"
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток", съобщиха информационните агенции. 
 
Така Турция ратифицира окончателно договора. 
 
Преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица. 
 
Сега очакваме руският парламент да направи същото, каза Йълдъръм.
 
Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток", припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 
Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. 
 
Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.
 
По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11.4 милиарда евро. 
 
Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?