Ердоган разкритикува пускането на свобода на двама опозиционни журналисти

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Рейджеп Тайип Ергодан разкритикува решението на Конституционния съд на страната да пусне от ареста двама опозиционни журналисти, които са обвинени в разпространяване на държавни тайни,

Съдът пусна представителите на медиите в петък с мотива, че правата им са били нарушени, но Ергодан не смята така. Според него става въпрос за шпионаж, който няма нищо общо със свободата на словото.

Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния в. "Джумхуриет", и Ердем Гюл, ръководител на бюрото на вестника в Анкара, бяха арестувани в края на ноември 2015 г. по обвинение в "шпионаж" и "разкриване на държавни тайни" заради разпространен видеозапис, за който твърдяха, че показва как камиони на разузнаването пренасят оръжия в Сирия, въпреки че според властите товарът им е бил хуманитарна помощ.

В петък обаче те бяха освободени и решението на Конституционния съд бе определено като историческо от Дюндар пред репортери. "Присъдата разчисти пътя не само за нас, но за всичките ни колеги, както и за свободата на медиите и на изразяването", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?