Ердоган се отказа от експулсирането на западни дипломати

САЩ ще продължат диалога с Анкара

Ердоган се отказа от експулсирането на западни дипломати

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от заплахата си да изгони посланиците на десет западни държави, сред които САЩ и Германия, което щеше да доведе до тежка криза и изолация на Анкара.

Ердоган заяви, че западните дипломати са направили крачка назад, след като Съединените щати и другите дипломатически мисии заявиха, че ще се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин.

В събота той поиска посланиците да бъдат обявени за персона нон грата заради призива им за освобождаване на родения в Париж турски активист Осман Кавала, който от четири години е в затвора без присъда.

Това доведе до нов срив на турската лира.

Малко преди Ердоган да обяви промяната на позицията си посолството на САЩ и още девет дипломатически мисии публикуваха изявление, в което посочиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин.

Съединените щати ще продължат диалога с Турция с цел преодоляване на разногласията помежду им, каза по-късно говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс

"Администрацията на (президента Джо) Байдън се стреми към сътрудничество с Турция по общите приоритети и, както с всеки съюзник от НАТО, ще продължим да водим диалог за преодоляване на всякакви разногласия. Смятаме, че най-добрият път напред е чрез сътрудничество по въпросите от взаимен интерес", каза пред репортери говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

В същото време той каза, цитиран от Франс прес, че Съединените щати остават твърди в своя ангажимент да насърчават правовата държава и спазването на човешките права в Турция.

Според наблюдатели целта на турския президент е да отклони вниманието от икономическата криза - инфлацията в страната гони 20 процента, а лирата загуби една четвърт от стойността си спрямо долара от началото на годината, отбелязва АФП.

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят