Ердоган се разсърди на Борисов, че игнорира Турция

Анкара искала среща на върха с ЕС по време на българското председателство, но тя пропаднала

Ердоган се разсърди на Борисов, че игнорира Турция

Въпреки последователните усилия на премиера Бойко Борисов да се хареса всячески на турския президент Реджеп Тайп Ердоган, като посредничи в раздора на Анкара с Брюксел, Анкара е недоволна.

Това става ясно от статия на сайта на турския вестник Хюриет, цитирана от obzornews.bg.

Недоволството е заради игнорирането на Турция от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, която издига на преден план евроинтеграцията на Западните Балкани, но не и на Турция.

Материалът от 27 декември, който в заглавието си посочва, че подобно поведение не се вписва в "комшолука", е придружен от снимка, на която е обозначено: "Игнорираха Турция".

"София не използва нито едно изречение за еврочленството на Турция, но, от друга страна, поставя на центъра на вниманието разширяването на ЕС към Западните Балкани", пише изданието, цитирано от obzornews.bg.

Според турската медия България, която е член на ЕС и за пръв път ще поеме председателството на съюза, е предприела линия на игнориране на Турция по пътя ѝ към членството в Европейския съюз. Изданието припомня, че България ще поеме председателството от Естония и един от основните приоритети на София ще бъде процесът на приобщаване на Западните Балкани.

"В процеса на разширяване на ЕС разделянето на Западните Балкани от Турция е отношение, което напоследък се утвърждава и в Брюксел", отбелязва Хюриет.

"В пътната карта на България за следващите шест месеца пише единствено, че "по време на председателството на България с Турция ще се работи в името на диалога и продължаването на сътрудничеството", допълва изданието.

Според Хюриет по време на българското европредседателство интересът към Западните Бълкани ще се повиши значително.

Изданието намеква, че Турция е настоявала за среща на върха по време на българското европредседателство, но усилията да се организира тя са пропаднали.

"На 17 май 2018 г. лидерите на Европейския съюз, които по никакъв начин не откликнаха на молбата на Турция за среща на високо равнище, ще се срещнат в София, за да обсъжат бъдещето на Западните Балкани", пише изданието.

Според Хюриет България стои дистанцирано от Турция по отношение на нейното членство в ЕС.

Изданието припомня, че един от най-важните въпроси за България е прилагането на споразумението за реадмисия между Брюксел и Анкара, подписано на 18 март 2016 г.

"Друг важен момент, на който България отдава значение в сътрудничеството с Турция, е борбата с тероризма", пише Хюриет и допълва, че България е сред държавите членки на ЕС, "които не създават много проблеми, когато стане дума за Турция, и следят за спазването на добросъседските отношения".

Изданието акцентира и върху думите на премиера Бойко Борисов, който наскоро заяви, че трябва да се спре с лицемерието, че Турция ще стане член на ЕС, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?