Ердоган се върна в Турция и призова за незабавно прекратяване на протестите

Премиерът, посрещнат от хиляди симпатизанти, поиска невинните граждани да се разграничат от "мръсната игра"

Ердоган се върна в Турция и призова за незабавно прекратяване на протестите

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се завърна в Турция, като бе посрещнат от хиляди свои привърженици на летището в Истанбул. Въпреки масовите протести срещу управлението му в началото на седмицата Ердоган замина на обиколка в Северна Африка.

 

”Останахме силни, но никога не проявихме инат. Ние сме заедно, ние сме единни, ние сме братя”, заяви Ердоган пред симпатизантите на своята Партия на справедливостта и развитието.

 

Ердоган призова за незабавно прекратяване на демонстрациите, заради които по думите му "за има-няма 15 дървета в парка Гези са умрели двама младежи и е загинал един полицай".

 

Той каза, че сигналите за употреба на прекомерна сила от полицията над демонстранти се разследват, благодари на привържениците си за проявеното от тях спокойствие и ги прикани да се приберат по домовете си.

 

Преди ден Ердоган обяви, че не смята да преразгледа плановете за преустройство на центъра на Истанбул, които бяха първоначалната причина за протестите, превърнали се в антиправителствени.

 

"Станахме пет пъти по-богати"

 

При връщането си в Истанбул той обясни, че ”проектът е съобразен с историята, културата и околната среда” и отново заяви, че в протестите участват екстремисти.

 

Премиерът не пропусна случая да се похвали с икономическите успехи по време на своето управление. Той подчерта икономическия растеж на Турция през последните години и засилените позиции на страната на регионалната и международна политическа сцена.

 

"Онези, които преди идваха и ни казваха: "По ваше време станахме пет пъти по-богати", сега се занимават с нас", заяви премиерът.

 

Той посочи, че "невинните граждани трябва да се разграничат от мръсната игра, от политическото инженерство и от нелегалните демонстрации“.

 

Ердоган се обърна към посрещачите си, като каза, че те не са "онези, които обикалят с тенджери и тигани по улиците".

 

"Скъпи истанбулчани, бъдете сигурни, че Аллах е единствената сила, която може да попречи на възхода на Турция", завърши Ердоган.

 

На този фон страната влиза в осмия ден на протести. Въпреки че обстановката се успокоява постепенно, през нощта в Истанбул отново имаше демонстрации.

 

Разногласията между Ердоган и Гюл

 

Протестите, които разтърсват Турция, извадиха наяве и разногласията на върха на държавата между много твърдия Ердоган, предпочитана мишена на демонстрантите, и по-отстъпчивия президент Абдуллах Гюл - потенциални съперници на президентските избори през 2014 година, отбелязва Франс прес.

 

От първите случаи на използване на сълзотворен газ в петък край площад Таксим в Истанбул турският премиер остана верен на своя имидж. Сигурен в своята електорална тежест -

неговата ислямска консервативна партия събра 50 процента от гласовете на парламентарните избори през 2011 г., той остана твърд, дори провокативен.

 

Не може да става дума да се отстъпи пред "екстремистите" или пред "банда вандали", повтори той по всички възможни начини, преди да отпътува на четиридневна обиколка в страните от Северна Африка, сякаш нищо не се е случило.

 

"При връщането ми от това посещение проблемите ще бъдат уредени", дори увери Ердоган в понеделник от Рабат.

 

"Много е обидно да бъдеш третиран по този начин", казва Ахмет Инсел, политолог в университета Галатасарай в Истанбул като припомня, че масата от протестиращите е съставена от светски ориентирани и неполитизирани млади хора.

 

"Това, което става в Турция, е бунт на достойнството от страна на хора, презирани от премиера", добавя той. "На него му е трудно да обуздае своя агресивен и арогантен език, който се приема зле сред една значителна част от обществото", казва Инсел.

 

Не е изнедаващо, че много твърдият, дори презрителен тон на премиера съсредоточи враждебността на демонстрантите само върху неговата личност. И десетки хиляди хора изпълват всекидневно улиците в много градове на страната с викове "Тайип, оставка!".

Като се възползваха от пътуването на Ердоган, държавният глава Абдуллах Гюл и вицепремиерът Бюлент Арънч се опитаха да поправят нещата, налагайки друг, по-помирителен тон начело на държавата.

 

Повикан на среща в президентската резиденция от Гюл, вицепремиерът поднесе извинения за ранените демонстранти и се опита да смекчи критиките, като увери, че властта е разбрала "поуките" от събитията.

 

Президентът, който е гарант за единството на държавата, също застана на противоположна позиция от тази на премиера, обвиняван в авторитаризъм и определян подигравателно от своите опоненти като "нов султан".

 

"Демокрацията не се свежда само до избори", заяви Гюл. "Съвсем естествено е да се изразяват различни възгледи с мирни демонстрации", добави той.

 

Накаран да реагира на това изказване, Ердоган не скри раздразнението си. "Не знам какво е казал президентът, но за мен демокрацията идва от избирателните урни", каза той. Това не е първият случай, когато двамата мъже са уловени в противоречие.

 

През последните месеци Гюл, 63-годишен, и Ердоган, 59-годишен, публично се противопоставиха едни на друг за възможността за вдигане на имунитета на кюрдски депутати или за забраната на демонстрация в Анкара.

 

Тези двама съратници обаче дълго време напредваха заедно в политиката , въплъщавайки реформистката тенденция в средите на политическия ислям, и бяха неразделни. Те участваха в създаването на Партията на справедливостта и развитието, дошла на власт чрез изборите през 2002 г.

 

Но перспективата за президентските избори през 2014 г. наруши това отлично разбирателство.

 

Абдуллах Гюл, който подобно на Арънч е известен като близък до мощното мюсюлманско братство на Фетуллах Гюлен, би могъл да остане за нов мандат на своя пост. Но Реджеп Тайип Ердоган, който ръководи Партията на справедливостта и развитието, планира също да се кандидатира за президентски пост с подсилени пълномощия, тъй като правилата на неговата партия не му позволяват да остане начело на правителството след 2015 г.

 

В сянка битката е започнала и е много открита. "Ердоган бе отслабен от тази криза и издигането му на президентския пост е компрометирано", докато "Гюл укрепи своя

имидж на демократ", отбелязва Дениз Зейрек, анализатор от в."Радикал".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?