Ердоган се закани да не отстъпва пред ЕС във Варна

Ердоган се закани да не отстъпва пред ЕС във Варна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери, с които се среща в понеделник във Варна под егидата на българското европредседателство.

"Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим“, посочи Ердоган със суров тон пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон, цитиран от БГНЕС в неделя.

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години.

Срещата на върха "ЕС-Турция" провокира напрежение в аванс, но въпреки това е планирано да започне 19 ч. и да продължи най-малко два часа. След това се предвижда домакинът Бойко Борисов, европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

Според Анадолската агенция официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма.

В същото време представителите на ЕС възприемат срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция. Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия, Аракан.

Освен всичко това Анкара ще настоява за ликвидиране на политическите и изкуствените прегради в преговорния процес за членството на Турция в ЕС. Ердоган планира разговори с Туск и Юнкер по въпроса за ангажиментите на Брюксел пред Анкара, както и проблема за противодействието срещу дейността на терористите в европейските държави.

В неделя турският президент заяви още, че операция "Маслинова клонка” продължава и на иракска територия – към Синджар, а в Сирия ще стигне до Тал Рифат в близост до Алепо.

"Нашият проблем е с терористите, ние не сме окупатори. Има пример за такива сред западните страни. Нашите африкански приятели знаят това много добре. Има справедливост в нашата история, ние сме на страната на потисканите”, категоричен беше той.

Преди седмица Ердоган заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция. Военната операция е насочена предимно срещу кюрдските сили, които изнесоха на гърба си голяма част от битките с "Ислямска държава”, но пък Анкара ги вижда като потенциална заплаха за териториалната си цялост.

"Видяха това в Африн, както и по време на операцията "Щит на Ефрат“. Но не изпълниха обещанията, които ни дадоха“, бе казал президентът. Тогава той обяви, че е подготвил купища видеозаписи и фотоси, направени в лагерите на търсещите убежище бежанци, и че ще ги предостави на варненската среща.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?