Ердоган се закани да продължи операцията в Сирия до пълното прочистване от кюрдски формирования

Лидерите на Турция, Русия и Иран: Трябва да се подготви почвата за завръщане на сирийските бежанци

Рохани, Ердоган и Путин, сн. ЕПА/БГНЕС
Турция ще продължи антитерористичната операция в Сирия до пълното прочистване на териториите от кюрдски формирования, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.
 
На съвместната пресконференция след срещата на върха на президентите на Турция, Иран и Русия, състояла се в Анкара, турският държавен глава посочи, че териториалната цялост на Сирия зависи от това да се държи еднаква дистанция от всички терористични организации, информира Ройтерс. Ердоган отбеляза, че тези, които не разбират, че "Ислямска държава" и кюрдските бойци работят за една и съща цел, не могат да допринесат за постигането на траен мир в Сирия.
 
Според него "предстоящият път в Сирия е труден", но надеждата за успех става по-голяма. 
 
Русия, Турция и Иран ще оказват хуманитарна помощ на сирийския народ, оказал се в ужасна ситуация, заяви от своя страна иранският президент Хасан Рохани.
 
Руският президент Владимир Путин отбеляза, че е недопустимо да се политизира въпросът, свързан с предоставянето на хуманитарна помощ в Сирия.
 
Хуманитарният въпрос зае важно място в нашата дискусия. Констатиран бе фактът, че не трябва да се допуска политизиране на този въпрос и трябва да се спазва изцяло резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН, която е насочена за облекчаване на страданията на мирното население на цялата територия на Сирия, посочи Путин.
 
Путин увери, че Русия, Иран и Турция ще координират по-добре стъпките за разрешаването на хуманитарните проблеми в Сирия. 
 
Той изтъкна, че Русия, Иран и Турция отделят особено внимание на следвоенното възстановяване на Сирия. 
 
Призоваваме всички страни по света активно да участват в този процес не само на думи, а и на дело, каза Путин. 
 
Трябва да се подготви почвата за завръщане на сирийските бежанци
 
Лидерите на Турция, Иран и Русия заявиха в съвместна декларация, че е важно да се подготви почвата за завръщане на сирийските граждани, които са били принудени да напуснат домовете си в резултат на конфликта в тяхната страна, съобщи Ройтерс, като се позовава на иранската държавна телевизия. В декларацията се посочва, че трите страни ще продължат сътрудничеството си за "постигане на мир и стабилност в Сирия".
 
Според иранският президент Хасан Рохани районът на Африн в Сирия, който е превзет от турските сили и от подкрепяните от тях сирийски бунтовници, би трябвало да бъде предаден на сирийската армия.
 
Развитията в Африн могат да бъдат полезни само ако не нарушават териториалната цялост на Сирия и контролът над тези райони би трябвало да бъде предаден на сирийската армия, е заявил Рохани на срещата на върха в Анкара. Според него "Ислямска държава" и други терористични организации обслужват интересите на определени сили, включително Съедините щати.
 
Подкрепа за териториалната цялост на Сирия 
 
В декларацията президентите на Русия, Иран и Турция са подкрепили независимостта и териториалната цялост на Сирия, а също така са се обявили против сепаратизма и създаването на нови образования на сирийска територия под претекст борба с тероризма.
 
"Президентите изразиха своята решителна и постоянна подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия. Те посочиха, че никакви действия, независимо от това, кой ги е предприел, не трябва да подкопават тези принципи, потвърдени от съответните резолюции на ООН и волята на представителите на всички части на сирийското общество“, се посочва в декларацията.
 
"Президентите отхвърлиха всякакви опити да се създадат нови образования под предлог борбата с тероризма и изразиха своята решителност да се противопоставят на сепаратистките намерения, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, а също така на сигурността на съседните държави“, заявяват тримата лидери.
 
ООН трябва да увеличи помощта за Сирия
 
Освен това тримата са призовали международната общност, и по-специално ООН,  да увеличи помощта за Сирия, предаде ТАСС.
 
"Президентът на Иран Хасан Рохани, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призоваха международната общност и по-специално ООН и хуманитарните ѝ организации да увеличат помощта за Сирия, като изпратят допълнителна хуманитарна помощ, съдействат за хуманитарната дейност по разминиране, възстановят основните инфраструктурни обекти, включително социални и икономически, и опазят историческото наследство", се посочва в документа.
 
Следващата среща на президентите ще се състои в Иран. 
 
В изявлението е посочено още, че Русия, Иран и Турция ще продължат сътрудничеството в борбата и ликвидирането на терористичните организации "Ислямска държава" и Ал Каида, както и свързаните с тях групировки. 
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?