Ердоган се закани да "стерилизира" движението на Фетхуллах Гюлен

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се закани да открие членовете на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, които са се внедрили в съдебната система и полицията, съобщават турските медии.

"Ще стерилизираме тази мръсна вода, смесила се с млякото, било като я преварим, било като я разделим на молекули," заяви Ердоган, цитиран от в. "Йени шафак".

Премиерът говори на среща в Афионкарахисар, Западна Турция, с депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Там той отново заяви решимост за продължаване на борбата с "паралелната структура", както представители на правителството наричат последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за които се смята, че имат влияние в различни държавни структури.

"Бъдете сигурни, че вече е невъзможно тази структура да остане на крака и да причини нови вреди на Турция," каза премиерът. "Постоянно говорят, че борбата с паралелната структура се е превърнала в лов на вещици. Ако е лов на вещици да отстраняваш от поста им изменници на тази страна, ние ще извършим този лов на вещици, да знаете и това. Това не е обикновена борба", допълни той.

Ердоган призова всички свои депутати, кметове, окръжни управители и цялата общественост да информират партията за присъствието на хора на Гюлен в държавните структури. Самия Фетхуллах Гюлен той призова да се върне в Турция, прекратявайки 15-годишното си самоналожено изгнание, като каза, че има много хубави места в Турция за "онези, които искат да живеят усамотено".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани