Ердоган смаза протестиращите със сила и започна диалог с тях

Турският президент Абдуллах Гюл призова за диалог с протестиращите, а премиерът Реджеп Тайип Ердоган прие на среща техни представители в сряда само часове, след като турската полиция за борба с безредиците щурмува площад "Таксим" в Истанбул с безкомпромисна проява на сила, използвайки сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне отново недоволните от правителството.

 

За срещата при Ердоган обаче не бяха поканени някои от лидерите на протестите, а и те казаха, че не биха влезли в диалог, докато продължава полицейското насилие. В срещата участваха 11 души – артисти, архитекти и други, които трябва да посредничат между правителството и протестиращите.

 

Ердоган обяви по-рано, че повече няма да се проявява толерантност към протестиращите, като ги нарече "измет на обществото" и отказа да "коленичи" пред тях. Ердоган защити действията на полицията, като заяви, че екологичното движение е било завладяно от сили, които искат да навредят на Турция.

 

Президентът Абдуллах Гюл обаче от началото на протестите използва по-умерен тон и коментира в сряда, че ако "протестиращите имат възражения, трябва да ги изслушаме, да влезем в диалог".

 

"Наше задължение е да се вслушаме в тях", заяви президентът на Турция, цитиран от Ройтерс.

 

Полицията смаза със сила протеста в Истанбул

 

През нощта срещу сряда полицията смаза протестите в центъра на Истанбул, като според наблюдатели органите на реда са действали най-брутално от началото на протестите преди 13 дни.

 

Десетки са ранени, а лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите.

 

Много протестиращи се събраха в съседния на площада парк "Гези", където е палатковият им лагер. Сблъсъците там продължиха до сутринта в сряда. В парка все още има хора и властите обявиха, че те могат да останат там засега.


Рано сутринта булдозери навлязоха на площад "Таксим", за да разчистят барикади и палатки, оставени от демонстрантите. Автомобилното движение бе възстановено и по площада за пръв път от началото на протестите минават таксита.

 

Валията на Истанбул Хюсеин Мутлу заяви, че акциите на силите за сигурност по прочистване на "Таксим" ще продължават денонощно.

 

"Ще продължим да прилагаме мерките упорито, независимо дали през деня или през нощта, докато маргиналните елементи бъдат прочистени и площадът отново бъде отворен за народа", посочи Мутлу.

 

През нощта в сряда по-малко протести е имало в столицата Анкара и други градове. В Анкара полицията е използвала водни струи и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

 

В същото време хиляди адвокати протестират срещу грубото отношение спрямо техни колеги, задържани от полицията във вторник заради това, че са изразили подкрепа за демонстрантите.

 

Турският телевизионен регулатор пък е наложил наказания на няколко местни телевизионни канала за прякото предаване на безредиците на площад Таксим в Истанбул поради "излишната жестокост, показана на някои кадри".

 

Досега протестите протичаха при медийно затъмнение.Наказаните канали са Halk TV, Ulusal TV, Cem TV и EM TV.

 

Победителят в три поредни избори Ердоган отказва да се съобрази с исканията на протестиращите да преразгледа плановете за презастрояване на центъра на Истанбул, които бяха първоначалната причина за демонстрациите, чиито организатори премиерът нарече "екстремисти".

 

В събота и неделя се очакват контрапротести на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул и Анкара.

 

Според официални данни на Турската медицинска асоциация от началото на протеста са пострадали 4 947 души, а трима загинаха.

 

Безпрецедентно насилие срещу протестиращите бе осъдено от правозащитните организации "Амнести интернешънъл" и "Хюмън райтс уоч".

 

САЩ: Турция да спазва фундаменталните свободи

 

Западните сили изразиха безпокойството от проблемите във важния съюзник в НАТО, граничещ със Сирия, Ирак и Иран. Белият дом в миналото поддържаше Турция на Ердоган като ислямска демокрация, която може да бъде пример и за други места в Близкия Изток, но сега обяви, че е обезпокоен от случващото се в Турция.

 

"Ние продължаваме да следим събитията в Турция със загриженост. Наш интерес продължава да е оказването на подкрепа за свободите на словото и събранията, включително правото за мирен протест”, заяви говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

 

"Вярваме, че дълготрайната стабилност, сигурност и просперитет на Турция по най-добър начин могат да бъдат гарантирани чрез подпомагане на фундаменталните свободи на словото, митингите и събранията, а също така от свободните и независими медии. Турция е близък приятел и съюзник на САЩ и ние очакваме турските власти да спазват тези фундаментални свободи", посочи още говорителят.

 

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви от своя страна, че "сцените на площад "Таксим" са смущаващи".

 

"Правителството изпраща досега с реакцията си лош сигнал - в собствената си страна, но и към Европа", заяви дипломатът.

 

"Свободата на мирно събиране и правото на свободно изразяване на мнението са неотменими фундаментални права във всяка демокрация. Правителството в Анкара трябва да направи всичко, за да могат неговите граждани да упражняват тези права", каза Вестервеле и призова турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да се опита "да успокои ситуацията в духа на европейските ценности и да започне конструктивен и умиротворяващ диалог с протестиращите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?