Ердоган спечели местните избори и се закани да разгроми опозицията

"Ще натикам в дупките им заговорниците"

Ердоган спечели местните избори и се закани да разгроми опозицията

В реч, изобилстваща от атаки срещу опозицията, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че неговата Партия на справедливостта и развитието побеждава на местните избори.

"Хората им нанесоха истински османски шамар", заяви той по адрес на своите опоненти.

Корупционните скандали около Ердоган и негови близки не се отразиха значително на популярността му и в крайна сметка партията му дори постигна по-добри резултати в сравнение с изборите преди пет години.

Победата на управляващата партия на местните избори в Турция най-вероятно ще доведе и без това влошените отношения между Анкара и Брюксел до замразяването им във фризера, коментира Ройтерс. След множество разкрития за корупция по върховете на властта и бурното недоволство, предизвикано от правителствените планове за блокиране на Twitter and YouTube, след неделните избори Турция се оказа още по-далеч от Европейския съюз, след като започна преговори за членство в далечната 1999 г.

Пред хиляди поддръжници в Анкара Ердоган нарече предатели хората, отговорни за изтичането на записи на разговори, които показват, че той и приближените му са замесени в корупция.

"Те ще понесат отговорността за това. Тези, които нападнаха Турция, са объркани и разстроени. Ще ги натикаме в техните дупки... Те ще платят цената. Вие подкрепихте вашия премиер и аз съм безкрайно благодарен. Вие защитихте независимата борба за нова Турция. Демокрацията спечели, свободната воля спечели, ние имаме демокрацията, за която Западът се бори. Благодаря на всеки, който се е молил за наша победа по цял свят", заяви Ердоган пред поддръжниците си, които го аплодираха на студа, докато той изнасяше речта си от балкона на централата на ПСР в столицата.

Ердоган направи изказването си с все още пресипнал глас от продължителната предизборна обиколка из страната за изборите, разглеждани като референдум за неговото 11-годишно управление.

По думите му турската нация "няма да се преклони и няма да бъде победена".

"Не намерихме победата си на улицата. Победихме чрез политически методи, чрез демокрация, чрез избори. И няма да се предадем пред Пенсилвания и протягащите се оттам ръце", обеща Ердоган, визирайки пребиваващия в Пенсилвания ислямски деец Фетхуллах Гюлен, вероятно свързан с избухването на корупционните скандали.

Ердоган заяви, че ще предприеме жестока разправа с хората на Гюлен и ще ги изкорени от всички структури на държавата. Според анализатори обаче това ще доведе до ескалиране на конфронтацията и напрежението в обществото.

По данни на ЦИК избирателната активност на изборите е била 83%. При обработени 90 процента от бюлетините, ПСР печели почти 45 на сто от гласовете. Следваща по сила е Народнорепубликанската партия с едва 29 на сто.

ПСР увеличава популярността си въпреки корупционните скандали

ПСР не само че утвърди превъзходството си от предишните избори, но и засили позициите си. За сравнение, на местните избори през 2009 г. бе спечелила 39.8 на сто.

Ердоган призова опозицията да се откаже от опитите да дестабилизира обстановката и да се консолидира и промени.

"Няма я вече предишната Турция, има нова. С политиката, която водеше по-рано опозицията, вече не може да се управлява страната. Нужна ни е нова опозиция, която ще говори на един език със 77 милиона от населението. Една управляваща партия е недостатъчна, за да обхване цяла Турция", каза премиерът.

Турските гласоподаватели гласуваха за губернатори на провинции, кметове, членове на местни законодателни събрания, ръководствата на общини, на райони и селски съвети.

Въпреки корупционните скандали, порицанията от чужди столици и правозащитни групи, "изборните резултати ни показват, че Ердоган се е отървал с много малки загуби", коментира пред Франс прес политологът Мехмет Окур от Университета Гази в Анкара.

Основната причина за успеха на партията на Ердоган е, че през последните години Турция постигна значителен напредък в икономическо, политическо и социално отношение. На второ място е процесът на мирно разрешаване на кюрдския проблем, който правителството започна преди 15 месеца с преговорите с Абдуллах Йоджалан, лидера на ПКК. Много показателен е например фактът, че кюрдите не се включиха в опозиционното движение срещу Ердоган, отбелязва БТА.

Опозицията оспорва изборите в Анкара

ПСР си запази властта в главния град на страната – Истанбул. Кадир Топбаш за четвърти път спечели кметския пост. ПСР успя да си запази и главния квартал на Истанбул – Бейоглу.

Кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия за кмет на мегаполиса Мустафа Саръгюл успя да вземе малко над 40 процента. Въпреки това този път опозицията спечели най-висок процент в Истанбул в сравнение с предишните избори.

Традиционно опозиционните общини на азиатския бряг намегаполиса като Кадъкьой, Картал, Малтепе отново бяха спечелени от опозиционната Народнорепубликанска партия. В населения компактно с български изселници квартал Авджълар кметския пост спечели опозиционната Народнорепубликанска партия.

За кмет на Авджълар бе избрана Хандан Топрак Бенли, лекар по професия, която е единствената жена кмет в Истанбул. Тя дойде на мястото на досегашния кмет Мустафа Деирменджи, който също беше от Народнорепубликанската партия.

Макар с малка преднина, в столицата Анкара спечели кандидатът на ПСР Мелих Гьокчек, който за пети мандат ще бъде кмет на столицата. Според анализатора Тархан Ердем, ако ПСР бе издигнала друг кандидат, е можело да получи повече гласове. Значителна победа спечели ПСР, като отне Анталия от опозиционната Народнорепубликанска партия, а също и няколко черноморски града начело с Орду..

Народнорепубликанската партия обяви, че ще оспори резултатите от местните избори в Анкара.

ПСР е получила 44.8 на сто от гласовете в Анкара пред 43.9 за НРП, сочат предварителни резултати, цитирани от турска телевизия.

Гневни тълпи се събраха пред централата на НРП снощи, твърдейки, че е била извършена измама, след като стана ясно, че кандидатът им не е спечелил вота.

Кандидат-кметът на НРП за Анкара Мансур Яваш написа в профила си в Туитър, че днес партията ще подготви документ, с който ще оспори резултата от гласуването в столицата.

Значителна победа спечели ПСР, като отне Анталия от опозиционната Народнорепубликанска партия, а също и няколко черноморски града начело с Орду, които преди това няколко мандата бяха на Народнорепубликанската партия.

ПСР спечели и в компактно населения с изселници град Бурса, където отново бе избран Реджеп Алтепе, една доста популярна сред изселниците личност.

Но ПСР се провали в град Измир, въпреки че Ердоган издигна за кандидат най-опитния си човек, бившия министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Бинали Йълдъръм. Измир отново бе спечелен от досегашния кмет на Народнорепубликанскатапартия Азиз Коджаоглу.

Пограничните градове, населени компактно с български и балкански изселници Одрин, Текирдаа, Чанаккале отново бяха спечелени от опозицията.

За пръв път три жени станаха кметове на три големи града - Газиантеп, Диарбекир и Хаккяри. Първите две са от управляващата партия, а третата от прокюрдската Партия за мир и демокрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани