Ердоган спешно представи новото правителство в Анкара

Американският посланик в Анкара Робърт Пиърсън е предал вчера на лидера на Партията на справеливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган послание от американския президент Джордж Буш, че Вашингтон няма повече търпение да чака отговора на Анкара за участието ѝ в операция срещу Ирак, пише днес пресата в Турция.

Посланикът е предал искането на Вашингтон Турция незабавно да отвори въздушното си пространство за американски самолети и да предостави на САЩ някои свои бази, пише Миллиет. Посланието е било предадено устно и е било основното при срещата. Формалният повод за нея било поздравително писмо от Буш за избирането на Ердоган за депутат и назначаването му начело на правителството, пишат Радикал и Миллиет.

Ръководството на САЩ, което постепенно изпада в изолация, упражни невиждан натиск върху Анкара във връзка с войната, коментира лявоцентристкият в. Радикал.

Ердоган е бил разтревожен от искането за отговор до няколко часа, отбелязва Миллиет.

В Анкара се е състояла спешна среща между Ердоган, премиера Абдуллах Гюл и началника на генералния щаб на армията ген. Хилми Йозкьок, за да бъде решено какъв отговор да бъде даден на Вашингтон. След това Ердоган е обсъдил въпроса и с външния министър Яшар Якъш и министъра на отбраната Веджди Гьонюл. Изданията съобщават, че Ердоган е уводомил в телефонен разговор вицепрезидента на САЩ Дик Чейни, че за удовлетворяване на американските искания задължително условие е гласуване на нова проекторезолюция от турския парламент.

Ердоган поиска повече гаранции от САЩ за ролята на Турция в бъдещето на Ирак. Турция се опасява, че една война в Ирак ще доведе до създаването на независима кюрдска държава в Северен Ирак, припомня АП.

Ердоган уверил Чейни, че правителството, което той ще състави днес, ще вземе решение по въпроса за проекторезолюцията. Вестник Хюрриет пише, позовавайки се на анонимни източници, че Чейни не е останал доволен от отговора на Ердоган и по тази причина телефонният разговор преминал напрегнато.

Турският парламент ще заседава непрекъснато през следващите дни

Вестник Миллиет информира, че по искане на Ердоган турският парлмент, който е трябвало да почива до вторник, ще работи в петък и събота до 24 часа, а във понеделник и вторник от 15 до 19 часа.

Заради силния натиск от САЩ за проекторезолюцията Ердоган е ускорил работата по съставяне на кабинета, пише Миллиет.

Ердоган, който във вторник получи мандат да състави правителство, днес по обед обяви, че няма да представи проектокабинета. Няколко часа след това обаче той внезапно отиде при президента и представи проектосъстава на Министерския съвет, който бе одобрен от Сезер.

Прави впечатление, че Ердоган не е направил значителни промени в новия кабинет. Досегашният премиер Абдулах Гюл става вицепремиер и външен министър. Извън кабинета остава досегашният външен министър Ясар Якъш и вицепремиера Ертуро Ялчънбаир. В останалите силови министерства няма промени.

Съставянето на правителство също се оказва засегнато от иракската криза.

Вестник Хюрриет пише, че Ердоган е получил предупреждения, че ако смени всички министри от досегашното правителство, гласували против проекторезолюцията за Ирак, това ще доведе до разцепление в парламентарната група на ПСР. Някои от министрите са предупредили Ердоган, че ако бъде взето решение за групово гласуване на парламентарната група по въпроса за втора проекторезолюция за Ирак, това също ще доведе до разцепление в партията.

Хюрриет пише, че има разногласия между Ердоган и премиера Гюл по въпроса за списъка на новото правителство.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?