Ердоган: Турската евакуация от Афганистан е завършена

Ердоган: Турската евакуация от Афганистан е завършена

Турция е евакуирала от Афганистан всичките си военни и граждани, с изключение на "малка техническа група", която остава, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той добави, че в Афганистан се е разразила битка "на терористични организации", предаде Ройтерс.

"Направихме това, което беше наша отговорност, и към тази вечер целият ни персонал е изтеглен", каза Ердоган на пресконференция в Сараево в присъствието на ръководителите на Босна и Херцеговина. "Ще остане само малка техническа група."

По думите му не е ясно в какъв вид конфликт ще влязат талибаните и "Ислямска държава" в Афганистан.

"Това, което е ясно, е, че има битка на терористични организации", добави Ердоган.

Турция заяви, че все още разговаря с талибаните за оказване на техническа подкрепа за поддържането на работата на летището след изтичането на крайния срок 31 август за заминаването на войските от Афганистан, но добави, че бомбеният атентат подчертава необходимостта от турски сили, които да пазят всякакви експерти, които бъдат разположени там.

Анкара не е казвала дали талибаните ще приемат подобно условие, а сега Ердоган заяви, че страната му "не бърза да възобновява" полетите до Кабул.

Хуманитарни организации обаче казаха, че има спешна нужда от продължаване на хуманитарните доставки за Афганистан, който преживява втората си суша за последните четири години и където 18 милиона души, близо половината население, зависи от спасителната помощ.

Талибаните ще поискат от Катар техническа помощ за поддържането на работата на летището в Кабул, съобщи катарският новинарски телевизионен канал Ал Джазира, като се позова на източник от ислямисткото движение.

Талибаните поискаха техническа помощ от Турция за поддържането на работата на летището след вторник, когато изтича крайният срок за всички чуждестранни военни да напуснат Афганистан, ултиматум, който по думите им важи и за турските военни.

По-рано двама официални представители заявиха пред Ройтерс, че Турция няма да помогне за работата на кабулското летище след изтеглянето на НАТО, ако движението не се съгласи на турско присъствие в сферата на сигурността, след като смъртоносната атака пред аерогарата извади на преден план опасностите, които крие всяка такава мисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?