Ердоган: Турция може да започне нова военна операция в Сирия всеки момент

Турският президент бил обсъдил въпроса с Тръмп и той бил отговорил положително

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турската армия е завършила подготовката за евентуална операция на изток от река Ефрат в Сирия, която може да започне всеки момент, заяви в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

На 12 декември Ердоган обяви, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. От 2016 г. насам Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Ние можем да започнем операциите на територията на Сирия всеки момент. Нашата храбра армия е завършила подготовката и плановете за това. Можем да влезем ненадейно някоя нощ, заяви днес Ердоган в Коня.

Турският президент подчерта, че при операцията няма да пострадат американските военнослужещи, намиращи се в контролираните от сирийските кюрди райони. И добави, че е обсъдил въпроса за евентуална операция с американския президент Доналд Тръмп, който е дал положителен отговор.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обаче заяви, че според него САЩ опитват да ограничат възможностите на турските сили в Сирия и да попречат на Анкара да извърши военна операция на изток от р. Ефрат, предаде Анадолската агенция.

Турция не е позволявала преди такова отношение към нея и сега няма да позволи. Чрез тези действия САЩ имат за цел да свият пространството ни за военни маневри, каза също в понеделник Сойлу.

Той припомни, че Турция вече е извършила две операции в Сирия въпреки "противодействието и заплахите на САЩ". Вашингтон опитваше да ни нанесе удар чрез онези, които сами "отгледаха" (кюрдските бойци). Турция обаче превъзмогна това, каза министърът.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми заяви днес, че операцията на Турция срещу кюрдските формирования в Сирия може да усложни реализацията на споразуменията, сключени в хода на процеса от Астана, ако действията на Анкара не бъдат съгласувани с правителството в Дамаск.

Позицията ни остава без промяна: нито една страна не може да предприема никакви действия на територията на Сирия без разрешението на централното правителство, каза Гасеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?