Ердоган: Турция "напредва бързо" към предсрочни избори

Реджеп Тайип Ердоган

Вероятността за произвеждане на предсрочни избори в Турция във връзка с провала на преговорите за формиране на коалиционно правителство е изключително висока, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване в президентския дворец Бештепе в Анкара, цитирано от турските медии.

Аз участвам в процеса на формиране на правителство в рамките на действащата конституция. Сега в Турция има проблем със съставянето на кабинет. Аз дадох на премиера пълномощия да се заеме с тези въпроси. Той направи това, но след като усилията бяха безуспешни, върна мандата. Сега страната напредва бързо към /предсрочни/ избори. Ние сме принудени да се обърнем към волята на народа, заяви президентът.

Ердоган критикува опозиционните партии, като отбеляза, че премиерът лично се е срещнал с техните лидери.

Той даде да се разбере, че не възнамерява да поиска от лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу да сформира правителство. "За тези, които не признават Бештепе, ние не възнамеряваме да губим време. Вие първо заслужете, а след това изисквайте. Тази нация вече е виждала как са отивали при нея с обещания за спасение, а след това са ѝ обръщали гръб заради товара на отговорността", изтъкна Ердоган.

Преди време Народнорепубликанската партия остро критикува Ердоган за строежа на двореца Бештепе, който според опозицията е бил построен незаконно и с необосновани бюджетни разходи. Самият Кълъчдароглу заяви, че дори по покана на президента няма да прекрачи прага на "незаконния дворец".

Турският премиер Ахмет Давутоглу върна вчера на президента мандата за съставяне на правителство след провала на преговорите с опозиционните партии. Според конституцията партиите имат още време до 23 август, за да се опитат да сформират кабинет. Като един от вариантите анализаторите посочиха даване на мандат на лидера на НРП, която е втората политическа сила в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят