Ердоган: Турция ще изличи всяка клетка на ФЕТО

Ердоган: Турция ще изличи всяка клетка на ФЕТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че Турция ще изличи всяка клетка на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), обвинявана за опита за преврат в страната, извършен на днешната дата преди две години, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Ердоган говори след прием в президентския дворец Бештепе в Анкара, на който присъстваха близки на загиналите и участници в съпротивата срещу преврата.

По думите на президента също като Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава", ФЕТО полага усилия да навреди на единството и бъдещето на Турция.

Всяко дете, което не познава собствената си религия, националност език или държава е потенциална цел на терористичните групировки, каза още държавният глава, цитиран от Анадолската агенция.

"Няма да забравим и няма да допуснем да се забрави 15 юли", изтъкна той.

Ердоган подчерта, че чувства жертвите и участниците в съпротивата срещу преврата като свои собствени братя. "Злините, сторени на тях, са злини, сторени на мен. Трябва да отглеждаме децата си със съзнание, така че никога повече да няма 15 юли", заяви турският лидер.

Днес в цяла Турция има възпоменателни прояви по случай годишнината.

Ердоган участва тази сутрин в молитвите в джамия край президентския дворец, а по-късно ще присъства на честване на единия от мостовете на Босфора, където в нощта на преврата бяха убити цивилни, които се опитвали да попречат на пуча.

Танкове и тежко въоръжени войници пристигнаха на 15 юли 2016 г. на първия мост над пролива Босфор между европейската и азиатската част на Истанбул, където се изправиха пред групи граждани, решени да им се противопоставят. След опита за преврат мостът, който преди това се наричаше "Богазичи", т.е. Босфор, бе преименуван на "Мост на мъчениците от 15 юли".

Общо близо 250 души бяха убити, а около 2200 ранени при опита за преврат в Турция, за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение, наричано в Турция ФЕТО - "Фетхуллахистка терористична организация".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?