Ердоган върви към смазваща победа на изборите

Ердоган върви към смазваща победа на изборите

Реджеп Ердоган печели и президентските, и парламентарните избори в Турция, които той свика извънредно на 24 юни. При 75% преброени бюлетини, Ердоган има 54.7% от гласовете, а основният опозиционен кандидат Мухарем Индже – 29.7%. При това положение е почти сигурно, че Ердоган ще бъде преизбран за президент още на първия тур и няма да има нужда от балотаж.

При над 70 на сто преброени бюлетини за Меджлиса, резултатите показват, че оглавяваната от Ердоган "Партия на справедливостта и развитието" получава 44.5%, а коалиционният ѝ партньор - Партията на националистическото движение – 11.6%.

Опозиционният алианс получава малко над 32 %, като "Републиканска народна партия" на Индже има самостоятелно 21.4%.

Ако това съотношение се запази, управляващата коалиция на Ердоган запазва мнозинството си в парламента.

Право да участват в изборите имаха 59 милиона турски граждани. Избирателната активност е била близо 87%.

Първите междинни данни бяха разпространени час след приключване на изборния ден от държавната Анадолска агенция, а Индже каза, че те са част от пропагандата на управляващите.

"Анадолската агенция манипулира резултатите. Тя публикува първо резултатите от местата, където Ердоган получава по-голям вот. Аз моля нашите наблюдатели за запазят висок дух и да не напускат урните", написа той в Туитър.

Muharrem Ince - @vekilince

Anadolu Agency is manipulating the results. It's publishing the results from places where Erdogan gets higher vote first. I am asking our observers to keep their morale high and not abandon ballot boxes.

Изборният ден бе белязан от сигнали за изборни нарушения и намеса на силите на реда в изборния процес, особено в кюрдските райони. Там печели прокюрдската "Демократична партия на народите", която взима 10.28 на сто, с което прескача 10- процентовата бариера за влизане в парламента. Кандидатът ѝ за президент Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си кампания, има 7. 13% подкрепа.

Вижте резултатите в реално време тук.

Опозицията прави паралелно преброяване и при сериозни разминавания се очаква протестна вълна.

Изходът от предсрочните избори в Турция се следи с огромно внимание по целия свят, тъй като те са съдбоносни за бъдещето на страната. Победата за Ердоган означава, че в сила ще влезе новата конституция, която концентрира в ръцете му огромна власт, с която той вече така или иначе разполага.

През последното десетилетие Ердоган успя да срази всичките си възможни конкуренти и сериозно да усили позициите си. Целта му на тези избори е да получи контрол над законодателната, съдебната и изпълнителната власт, въвеждайки президентска форма на управление. Именно с тази цел през 2017 г. той свика референдум за конституционна реформа, който спечели. Така президентът ще получи правомощия да формира и управлява работата на правителството, включително назначението на министри, а също така специалните служби и армията.

Всъщност новата форма на управление в Турция, при която държавата е подчинена на един човек, съществува вече четири години, а сегашните избори ще я легитимират.

Ердоган не е губил избори през последните 16 години, но очакванията бяха сега за пръв път да се сблъска със сериозни препятствия. Неговата партия влезе в т.нар. "Народен алианс" с Партията на националистическото движение, но и опозиционните партии се обединиха в нов съюз – "Национален алианс", в който влизат "Републиканска народна партия", "Партията на благополучието" и "Добрата партия".

Изборите се провеждат в условията на извънредно положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. По график тези избори трябваше да са през ноември 2019 г., но Ердоган ги изтегли напред.

От държавник, направил Турция регионална икономическа сила, стремяща се към Европейския съюз, през последните няколко години Ердоган налага авторитарен режим, предизвикващ критики и недоволство сред сънародниците му.

Турското общество, исторически състоящо се от различни етнически и религиозни групи, е в момента е разделено на два лагера – привърженици и противници на Ердоган.

Мухарем Индже, чиято пламенна кампания съживи демократичната опозиция в Турция, обеща, че ако спечели, ще върне страната назад от авторитаризма, към който, по думите ѝ, я води Ердоган.

"Ако Ердоган спечели, вашите телефони ще продължат да бъдат подслушвани...Страхът ще продължи да управлява", заяви той пред около 1 млн. привърженици на митинг в Истанбул и обеща, ако спечели, съдилищата да бъдат независими.

Другото му обещание е, че ако бъде избран, за 48 часа ще отмени извънредното положение, което дава право на правителството да заобикаля парламента.

Споделяне

Още от Свят