Ердоган заговори за "османски шамар", критикувайки САЩ, че подкрепят кюрдите

Ердоган заговори за "османски шамар", критикувайки САЩ, че подкрепят кюрдите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува остро САЩ преди предстоящото тази седмица посещение в Турция на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предаде ДПА.

Много ясно, че онези, които казват: "Ние ще отговорим агресивно, ако те ни ударят", никога през живота си не са получавали османски шамар", каза Ердоган.

Миналата седмица американският генерал Пол Фънк, намиращ се в Сирия, предупреди: "Вие ни удряте, ние ще отговорим агресивно. Ще се защитим".

В. "Ню Йорк таймс", който цитира думите на Фънк, писа, че изказването му е послание към Турция, която е заплашила град в Сирия, в който има американски военни.

"Ние няма преднамерено да ги вземем на прицел", каза Ердоган пред членове на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Обаче предварително обявяваме, че ще унищожим, ще премахнем всеки терорист, който видим, като се започне от тези, които са до тях. Тогава те ще разберат, че е по-добре за тях да не подкрепят терористите", заяви турският президент.

Сирийският град Манбидж се превърна в спорна зона за САЩ и Турция. Градът, който беше под контрола на екстремистите от "Ислямска държава", беше освободен от коалицията от бойци, ръководени от кюрдските сили и подкрепяни от САЩ.

Турция смята сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) за терористична организация.

Въоръжените сили на Турция предприеха на 20 януари офанзивата "Маслинова клонка" в Северна Сирия, насочена главно срещу СЗН.

Същевременно Ердоган заяви, решението на САЩ да продължат да предоставят финансова подкрепа на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа ще окаже влияние на решенията на Турция.

Тилърсън: Турската операция в Сирия отслаби борбата срещу "Ислямска държава"

Турската военна операция в Северна Сирия срещу съюзени с Вашингтон кюрдски сили отслабва борбата срещу групировката "Ислямска държава", заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

Операцията на Анкара отклони международната коалиция от борбата с ИД в източната част на Сирия, защото кюрдски сили се пренасочват към анклава Африн, заяви Тилърсън в Кувейт след среща на международната антиджихадистка коалиция.

"Ние сме в контакт с нашия натовски съюзник Турция и смятаме, че е важно турците да осъзнават как се отразява тази операция на основната ни задача - победата над ИД", добави той.

"Тази седмица ще посетя Анкара и ще обсъдя допълнително с тях как можем да продължим да работим заедно по тази изключително важна задача", съобщи Тилърсън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят