Ерджан Рашид – Роко осъди България в Страсбург

Ерджан Рашид – Роко е осъдил България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, съобщи в четвъртък пред Mediapool неговият адвокат от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права” Михаил Екимджиев.

Съдът е присъдил, че държавата трябва да плати 4000 евро обезщетение на Роко за причинени неимуществени щети при ареста му на 14 април 1997 година. Според съдебният състав Роко е станал жертва на полицейско насилие при акцията на специалното звено за борба с организираната престъпност. България ще трябва да плати и 2000 евро разноски по делото.

В Страсбург е установено, че действащата тогава разпоредба от българския Наказателен кодекс, която позволява прокурор да постанови арест, е в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека. Според ратифицирания от България документ това може да стане само след разрешение от съдия.

Въпреки това българското обвинение остава с такива правомощия до 1999 година. Съдът по правата човека е отсъдил, че в нарушение на конвенцията  военна прокуратура е отказала без основания да проведе разследване срещу отговорните за полицейския терор срещу Роко антимафиоти. Тогава обвинителите определиха, че хората от спецотряда не могат да бъдат разпитвани, защото самоличността им трябва да остане в тайна.

Европейският съд осъжда България и заради самоуправството на български следователи при един от поредните арести на Роко, но вече през 1999 година. Тогава той е задържан под стража, но след като на втора инстанция български съдебен състав изменя мярката на парична гаранция и тя е платена, следствието задържа Ерджан Рашид още 24-часа зад решетките.

В момента срещу кърджалиеца има три влезли в сила присъди и още толкова висящи производства. Наказателното преследване срещу него започна по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски от вътрешния министър Богомил Бонев.

“За този министър беше много важно Роко да олицетворява мафията и организираната престъпност, за да може истинската организирана престъпност спокойно да си съществува в София”, коментира Екимджиев.

Полицейските разработки срещу Ерджан Рашид трудно могат да бъдат изброени – периодично той е набеждаван за покровителстване на мафиотски контрабандни канали, продажби на крадени коли, незаконно притежаване на оръжие, хулиганство и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България