ЕРП-ата ги чакат сериозни санкции за външните договори

ЕРП-ата ги чакат сериозни санкции за външните договори

Електроразпределителните предприятия (ЕРП) ще търпят сериозни санкции за договорите за външни услуги, които са сключвали, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев в сряда по време на енергиен форум във Варна. От неделя насам изтича периодично информация от приключилия регулаторен одит в дружествата, управлявани от мажоритарните им собственици ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които обаче все още не са получили документа

Регулаторният шеф отново обясни, че трите компании са нарушили в действията си по предоставянето на дейности на други фирми дори нормалните европейски практики, въпреки че ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков частично защити ЕРП-ата за аутсорсинга на услуги.

Санкциите ще се наложат като нарушение на лицензиите, обясни Семерджиев без обаче да посочи как точно са погазени разрешителните за работа на дружествата

През ноември 2006 година ДКЕВР е гласувала разделянето на дружествата на мрежови оператори и електроснабдителни, припомни шефът на комисията. За външните услуги не сме взели изрично решение, те са предвидени като възможност, но при условие, че така се намаляват разходите на дружествата, каза Семерджиев. По думите му няма никакви доказателства, че това се е случило с аутсорсинга, “обратното, от регулаторния одит се показа, напротив, че се увеличават тези разходи“.

Според него е съмнително дали са били необходими разходите за редица дейности като консултантски услуги или регулаторен мениджмънт, но така дружествата са харчили пари от печалбата си, ощетявайки държавата и тя е “взела по-малко печалба“.

Досега обаче дивидент в дружествата не е раздаван и по-резонно звучи другото обяснение на Семерджиев, че тези пари, вместо да се дадат за консултанти, е можело да се инвестират в мрежата и така държавният дял да увеличи своята стойност допълнително.

По думите на шефа на ДКЕВР става въпрос за десетки милиони левове, но е трудно да се оцени пряко ефектът им като загуби за държавата. Тези разходи не са влизали в цените и клиентите не са ощетени, обясни отново тай.

Семерджиев обаче призна, че Министерството на икономиката като държател на 33 на сто от ЕРП-ата е имал представители в управителните и надзорните органи, с чиито решения е ставало изнасянето на дейности, така че “трябва наистина държавата пак да си направи един преглед на това какви точно решения са взимани, с какви мотиви“.

Той съобщи също така, че предстои въвеждането на реални санкции за ЕРП-ата, ако предлагат некачествени услуги на клиентите. По думите му в момента те могат да заобикалят дори изплащането на компенсации на хората, чиито уреди са изгорели при подаване на по-високо напрежение.

След като преди две седмици Трайков оправда повишаването на цената на тока за бита с въвеждането в експлоатация на новите мощности на американската AES в ТЕЦ “Марица Изток 1“ и дългосрочните договори за изкупуването на тока от там и от “Марица Изток 3“ на италианската “Енел“, сега Семерджиев обясни поскъпването с добавката за енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници.

Междувременно Министерският съвет освободи Кирил Козаров като ДКЕВР поради изтичане на неговия мандат на 24 юни. На негово място е избрана Цветанка Андреева. На още четирима водни комисари изтича мандатът на същата дата - Исмет Саралийски, Орфей Малчев, Миладин Лазаров и Марин Маринов, но за техни наследници още не е обявено решение. Подмяната им обаче трябва да стане до 28 юни, когато се очаква да се вземат финалните решения за цените на ток, газ и парно, за да са легитимни тарифите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес